Abonează-te

Hello!

Porii, aceste mici entități de care toată lumea vrea să scape, să micșoreze, să blureze, într-un cuvânt să elimine existența lor. Dar te-ai întrebat ce sunt porii și care este rolul lor? Au un rol important, asta ca să nu mai fie catalogați inamicul nr I în obținerea pielii “ perfecte”.

Ce sunt porii?

Porii sunt orificii foliculare prezente pe suprafața pielii care găzduiesc mici fire de par. Aceștia au rol important în secreția sebumului și a transpirației. Excreția sebumului este un proces natural și necesar pentru protecția și lubrifierea cutanată. Este modul natural de protecție al pielii, de aceea este important să respectăm filmul hidro-lipidic și echilibrul cutanat.

De asemenea, porii au o contribuție semnificativă și în skincare, determinând pătrunderea ingredientelor din produsele de îngrijire la nivelul epidermului.

Atunci de ce toată lumea are o problema și vrea să scape de ei? Problema apare atunci când se secretă prea mult sebum, ceea ce duce la un aspect mărit al porilor. De asemenea, atunci când sebumul se combină cu mizeria, și bacteriile, poate duce la formarea leziunilor de acnee și leziunilor retenționale.

 Pe partea opusă, atunci când porii nu secretă suficient sebum, apare uscăciune cutanată, descuamare și un aspect tern. Acestea sunt caracteristicile tenului uscat.

Aparent, este o linie fină în a obține un echilibru ideal și o secreție de sebum optimă care să ne ofere protecția necesară și o piele sănătoasă.

Peste tot circulă o mulțime de informații greșite despre pori și mai ales despre cum “poți să scapi de ei”. În primul rând, nu ai cum și nici nu trebuie să scapi de ei, având cum am mai spus, atâtea roluri importante.

Nu ai cum să schimbi mărimea lor, aceasta este influențată de factori genetici. Aceștia nu se pot deschide și închide cu apa de anumite temperaturi, nu au musculatură ca să poată să facă asta. Nu folosi aparate care promit extracția leziunilor retenționale care se formează la nivelul porilor. Tot ce poți să obții în urma folosirii lor sunt bani pierduți, iritație și piele traumatizată.

Ce poți să folosești?

Pentru îngrijirea pielii, prevenția leziunilor de acnee și obținerea unui aspect ideal al porilor, este nevoie de o curățare eficientă și regulată. Este importantă îndepărtarea zilnică a machiajului, murdăriei acumulate pe parcursul zilei si excesului de sebum.

Este utilă curățarea în doi pași, prima dată cu un ulei de curățare sau apă micelară urmată apoi de un produs de spălare eficient.

De asemenea în rutina de îngrijire pot fi introduse anumite ingrediente active cu rol în prevenția formării leziunilor retenționale și în curățarea eficientă a porilor. Printre aceștia se numără acidul salicilic, un betahidroxi acid , solubil în ulei care acționează la nivelul porilor, previne și tratează leziunile de tip comedonian.

Alt ingredient eficient cu rezultate dovedite sunt retinoizii, care au rol în creșterea regenerării celulare și în curățarea porilor. Aceștia, de asemenea stimulează producția de colagen , determinând creșterea fermității tesutului din jurul porilor care ajută la îmbunătățirea aspectului acestora.

În concluzie, porii au roluri esențiale și trebuie să-i iubim și să avem grijă de ei, nu să-i traumatizăm. Nu crede toate miturile care circulă în ziua de azi și încearcă să folosești ingredientele potrivite pentru tenul tau.

Love your skiN and your pores!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *