Abonează-te

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate care în funcție de severitate și terenul emoțional individual, poate să influențeze starea psihică.

Ca orice afecțiune la nivelul pielii, acneea poate să-ți modifice imaginea proprie care duce la o serie de alte schimbări negative. Dacă nu este identificată sau este ignorată, această modificare în comportamentul și atitudinea persoanelor care suferă de acnee se poate croniciza și agrava pe măsură ce trece timpul.

Neputința, diversele tratamente care nu dau rezultatele dorite sau răspunsul lent la aceste tratamente duc la frustrare, supărare, nervozitate și la o stimă de sine scăzută.

Integrarea sociala și simpla conexiune cu alte persoane este afectată din cauza imaginii de sine modificate. Situațiile sunt supraanalizate constant și este dificil să scapi de conștientizarea permanentă a micilor imperfecțiuni. Este un carusel de sentimente și de trăiri care te pot duce ușor către anxietate sau depresie.

Atitudinea proactivă și ajutoarele de specialitate sunt pașii de care ai nevoie pentru a schimba această perspectivă.

Ajutorul trebuie să vină atât din partea unui dermatolog cât și din partea unui psihoterapeut. Medicul dermatolog gestionează și efectueaza schemele de tratament potrivite pentru tine iar psihoterapeutul te ajuta să înțelegi atitudinea și gândurile tale față de ce te înconjoară și te preocupă. Ambele necesită timp, răbdare și înțelegere.

Este important să consulți un dermatolog cât mai devreme, în special dacă te confrunți cu leziuni profunde și dureroase, noduli sau chisturi care necesită de cele mai mult ori un tratament oral medicamentos. Tratamentul inițiat ajută la tratarea leziunilor active, la prevenirea apariției de leziuni noi și la minimizarea cicatricilor postacnee, care sunt foarte greu de tratat odată ce au apărut.

În ceea ce privește, tipul de acnee, severitatea și vârsta de debut – adolescență sau adult, schemele de tratament diferă precum și răspunsul la tratament. Pentru mai multe informații citește și articolele – ‘’ Cum îngrijim pielea grasă cu tendință acneică ?’’ și ‘’ Diferitele tipuri de acnee’’.

În concluzie, situația trebuie abordată din mai multe unghiuri, multidisciplinar, skinpositivity, înțelegere și o atitudine mai relaxată și mai blândă față de tine.

Love your skiN no matter what!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *