Hello!
Leziuni de acnee, iritație, purging, reacție la produsele de skincare, cum reușim să le deosebim? Cu toate că nu este foarte ușor, putem să facem diferența dacă analizam aspectul leziunilor precum și ingredientele din produsele folosite. Investigation mood on.
Ce este fenomenul de purging?
Este reacția pielii la anumite ingrediente care au efect exfoliant și care prin creșterea ratei de regenerare celulară determină înrăutățirea temporară a leziunilor de acnee. Ingredientele care pot cauza acest fenomen sunt acizii chimici exfolianți și anume alfa-hidroxi acizi (acid glicolic, lactic, mandelic), beta-hidroxi acizi (acid salicilic) precum și retinoizii. Prin accelerarea regenerării celulare și prin efectul exfoliant sunt aduse la suprafață leziunile de acnee deja în formare dar care nu erau încă vizibile. Rezultatul este un număr mai mare de leziuni aparute simultant, efect care poartă numele de purging.
Este important sa înțelegi mecanismul prin care purgingul apare și faptul că aceste ingrediente nu cauzează leziuni de acnee, doar scot la suprafață leziunile deja prezente. Durata purgingului este temporară, în jur de 3-5 săptămâni, acesta fiind un criteriu prin care putem să-l deosebim de alte fenomene.
Purgingul trebuie deosebit de leziunile comune de acnee. Aceste leziuni sunt ușor diferite față de cele de acnee, ele fiind mai inflamate, mai roșii și adesea sub formă pustuloasă.
Atunci când este introdus un ingredient nou, trebuie să deosebim reacția de purging de cea de iritație. Criteriile principale sunt durata și localizarea leziunilor. Durata purgingului este temporară iar distribuția leziunilor este pe zonele unde de obicei dezvolți leziuni de acnee. Tot ce se extinde pe o perioadă mai lungă de timp, pe zone unde nu ai avut niciodată leziuni de acnee și se asociaza cu roșeață și senzație de disconfort poate să fie o reacție de iritație.
De asemenea, în cazul în care se folosește un produs care nu conține acizi chimici, retinol sau alți agenți exfolianți, nu avem motive să ne gândim că leziunile apărute sunt leziuni de purging ci mai degrabă o dermatită de contact sau o reacție de iritație la unul dintre compuși.
Cum se tratează?
În primul rând trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare și să aștepți să treacă procesul. În acest timp folosește un produs de spălare blând care să nu afecteze bariera cutanată și încearcă pe cât posibil să simplifici rutina de îngrijire. De asemenea hidratarea este importantă pentru a reduce pierderea de apă transepidermică, reducând astfel inflamația și riscul de iritație. Protecția solară este un must deoarece soarele agravează leziunile, crește riscul de inflamație cutanată și de hiperpigmentare postlezională. SPF on!
Se poate preveni?
Nu se poate preveni dar se pot minimiza efectele și severitatea procesului. Înainte de introducerea unui ingredient activ care are ca efect accelerarea regenerării celulare trebuie să te asiguri că ai o barieră cutanată sănatoasă aka o piele hidratată. Aceste ingrediente au tendința să provoace pierdere de apă transepidermică și astfel să ducă la deshidratarea tenului. De aceea, înainte precum și în timpul tratamentului, asigură-te că hidratarea pielii este corespunzătoare.
Introducerea ingredientului trebuie să fie treptată și se începe cu o concentrație scăzută precum și cu un număr scăzut de aplicări. Poți să pornești de la o singură aplicare pe săptămână și să crești treptat, reușind astfel să eviți sau să reduci considerabil severitatea purgingului. Fii atentă și la restul produselor din rutină, care nu trebuie să conțină ingrediente cu potențial iritant. Și nu în ultimul rand evită expunerea la soare și folosește protecție solară zilnic (SPF50+), aceste ingrediente crescând sensibilitatea la razele ultraviolete.
Bottom line, important este să recunoști și să diferențiezi procesele care pot apărea, în special dupa ce introduci un ingredient nou. Este important să le deosebim și în caz de iritație și toleranță scăzută, aplicarea să fie oprită. Ascultă ce îți spune pielea.
Love your skiN!