Hello!

Perioada sarcinii aduce momente de fericire, de nerăbdare precum și momente de incertitudine. Este o perioadă în care nu mai ai grijă doar de tine iar responsabilitatea este mult mai mare. Alimentele pe care le consumi, medicamentele, stilul de viață precum și produsele de skincare, toate au efect asupra organismului.

Anumite ingrediente din produsele pe bază de prescripție și din cele de îngrijire sunt absorbite sistemic de la nivel cutanat. De aceea este esențial să știi ce ingrediente pot fi folosite și de care trebuie să te ferești.

Ingrediente care nu trebuie folosite în timpul sarcinii și alăptării

Retinoizii (vitamina A) trebuie evitați în această perioada. Acestia includ acidul retinoic (tretinoin) precum și formele derivate care se pot găsi în multe produse anti-aging (retinol, retinaldehida, retinyl palmitate, granactive retinoid și lista continuă). Aceștia au efect teratogen și pot cauza malformații fătului.

Hidroquinona, un produs folosit pentru rolul antipigmentar, trebuie evitat în timpul sarcinii și alăptării din cauza absorbției sistemice ridicate. De asemenea, în aceeași categorie intră și arbutinul, care are efect antipigmentar și este un precursor al hidroquinonei.

Peroxidul de benzoil, un ingredient folosit pentru leziunile inflamatorii și retenționale de acnee este destul de controversat. Se consideră că este safe în concentrații mici (sub 5%) și folosit în produse wash-off dar e bine dacă se poate evita.

Acidul salicilic este considerat un ingredient cu risc pentru perioada sarcinii, mai ales la concentrații crescute. Se consideră că este safe în concentrații mici (sub 2%) în produse de spălare dar cel mai bine este să fie evitat.

Ce poți să folosești ?

Pentru exfoliere poți să folosești alfa-hidroxi acizi precum acidul glicolic sau acidul lactic. Aceștia sunt safe în timpul sarcinii, îmbunătățesc textura pielii și previn sau tratează hiperpigmentările care pot apărea în această perioadă din cauza dezechilibrelor hormonale.

Pentru leziunile de acnee, rozacee sau hiperpigmentări postlezionale, acidul azelaic este un ingredient care prezintă multe beneficii, este eficient și cel mai important lucru, poate să fie folosit în siguranță în timpul sarcinii.

Vitamina C sau acidul ascorbic este alt ingredient activ permis în sarcină. Aceasta are efect antioxidant, formând un scut alături de crema de fotoprotecție împotriva radicalilor liberi. Produsele cu vitamina C luptă eficient împotriva hiperpigmentărilor și leziunilor de melasmă care pot apărea în această perioadă.

Și dacă tot am ajuns la acest subiect, fotoprotecția este esențială în toate perioadele vietii, zi de zi, în special în această etapă din viața ta. Trebuie alese produse de protecție solară cu SPF de minim 30 și cel mai bine optezi pentru fotoprotecție minerală care folosește ingrediente precum oxid de zinc sau dioxid de titan.

Sper că ți-ai format o idee mai clară asupra ingredientelor pe care trebuie să le eviți precum și cele pe care poți să le folosești în această perioadă frumoasă din viața ta. Îngrijirea pielii este importantă și în timpul sarcinii, dar trebuie făcute mici schimbări pentru siguranță și pentru cea mai bună protecție. Congrats !

Love your skiN!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *