Hello!
Știm că există mai multe tipuri de piele (grasă, uscată, mixtă) dar unde încadrăm pielea deshidratată și care este diferența între pielea uscată și pielea deshidratată? Este important să facem diferența pentru că deși pot avea caracteristici asemănătoare, cele două au cauze și tratamente diferite.
Pielea uscată este un tip de piele (cum este cea grasă sau mixtă). Aceasta se caracterizează printr-o cantitate scăzută de uleiuri și lipide naturale găsite la nivel cutanat. Pielea uscată nu este influențată de anotimp, dietă sau mediul înconjurător iar lipsa lipidelor duce la o barieră cutanată slabită care predispune pielea la iritații și eczeme. Tenul uscat poate să prezinte zone aspre, roșeață și iritație, descuamare precum și un risc crescut de eczeme și dermatite.
Pe de altă parte, pielea deshidratată poate să apară la orice tip de ten și spre deosebire de pielea uscată, are un conținut scăzut de apă la nivelul stratului cornos (stratul superficial al pielii). Acest tip de afecțiune cutanată este influențată de schimbările de temperatură, expunerea prelungită la razele UV, umiditate scăzută, aport scăzut de apă, dușuri fierbinți, aparate de încălzire sau consum crescut de alcool, sare sau cafeină.
Pielea deshidratată se caracterizează prin: riduri fine vizibile, aspect tern și rugos, cearcăne accentuate, prurit, inflamație, sensibilitate și congestie. Poate sa fie cauzată de spălarea în exces a feței, utilizarea produselor de curățare agresive sau exfolierea în exces.
Ambele au aspecte asemănătoare și sunt caracterizate de o barieră cutanată afectată precum și de creșterea pierderii de apă transepidermice.
Cum tratăm pielea uscată?
Este indicat să se folosească produse de curățare blânde sub formă de cremă care să păstreze bariera cutanată protejată. Exfolierea trebuie limitată la o dată pe săptămână și se poate opta pentru un exfoliant blând cum este acidul lactic care este și umectant și nu pătrunde atât de profund la nivel cutanat.
Pentru hidratare, trebuie folosite crème hidratante ocluzive care conțin ceramide și agenți emolienți pentru restaurarea nivelului de lipide și întărirea barierei cutanate.
Cum tratăm pielea deshidratată?
Ca și în cazul pielii uscate trebuie folosit un produs de curățare blănd și trebuie evitate produsele agresive sau sapunul. De asemenea exfolierea trebuie să fie efectuată cu un agent de exfoliere blând și limitată la un număr scăzut de aplicări. Produsele de hidratare trebuie să conțină umectanți care să refacă nivelul de hidratare, cum este acidul hialuronic, glicerina și peptidele.
Este indicat să se crească aportul de apa, să se renunțe la dușurile lungi și fierbinți, să se evite expunerea la soare (SPF-ul este un must pentru toată lumea) și achiziționarea unui umidificator poate să facă diferența.
Deși la prima vedere pot avea caracteristici similare și se pot confunda ușor, pielea uscată și cea deshidratată prezintă diferențe în factorii care le cauzează și le influențează precum și în modul de îngrijire. Cu rutina de skincare potrivită și micile schimbări pe care poți să le faci în viața de zi cu zi, rezultatele nu vor intarzia să apară, trust me.
Tu știai să faci diferența?
Love your skiN!