Newsletter

Hello!

Daca ai auzit vreodată de acidul azelaic și te-ai întrebat ce este, cum acționează și care sunt rolurile lui, atunci acest articol vine în ajutorul tău cu o scurtă prezentare.

Learning mood on

Acidul azelaic nu este atât de popular ca alți activi în ceea ce privește regimul de skincare, însă merită toată atenția noastră și poate să fie considerat un superstar pe baza calitaților sale. Este un ingredient utilizat în tratarea mai multor afecțiuni dermatologice, precum acneea vulgară și rozacea și are o mulțime de beneficii.

Acidul azelaic este un acid decarboxilic natural care se găsește în cereale (grâu, secară, orz). Acesta nu face parte din grupul AHA (alfa-hidroxi acizi) sau BHA (beta-hidroxi acizi) dar este înrudit cu ei.

Care sunt beneficiile lui și ce efecte are la nivelul pielii?

Deși poate nu este atât de cunoscut ca acidul glicolic sau acidul salicilic, acidul azelaic are numeroase propietăți, fiind considerat un ingredient eficient cu multe efecte benefice.

Una dintre propietațile acidului azelaic este efectul antibacterian. Acesta acționează asupra bacteriei cauzatoare de acnee (Propionibacterium acnes) având astfel efect pe leziunile inflamatorii din acnee. Sunt studii care au comparat eficiența acidului azelaic în concentrație de 20% cu alte ingrediente active care luptă împotriva acneei precum acidul retinoic (concentrație de 0,05%) sau peroxidul de benzoil (concentrație de 2%), având efecte similare cu acestea.

Alt beneficiu care îl ridică și mai mult în topul preferințelor este efectul antiinflamator. Acidul azelaic acționează asupra leziunilor inflamatorii, ceea ce îl face eficient atât în acnee cât și în rozacee. Rozaceea este o afecțiune cutanată centrofacială caracterizată prin eritem tranzitor (flush) , telangiectazii (vase vizibile) și sensibilitate crescută a pielii la factorii externi. În stadiile mai avansate de rozacee, pe lângă eritem și telangiectazii apar și leziuni inflamatorii. Aici intervine acidul azelaic care acționează pe acest tip de leziuni, reducând eritemul și iritația.

De asemenea reglează producția celulară, prevenind astfel apariția leziunilor retenționale (comedoane deschise și inchise) precum și a celor inflamatorii.

Și ultimul beneficiu dar cu siguranță nu cel din urmă, este efectul depigmentant, fiind eficient în special pe hiperpigmentările postacneice și pe leziunile de melasmă. Inhibă producția de melanină prin inhibarea enzimei numită tirozinaza, ajutând astfel la depigmentarea leziunilor. Bonus – este safe în sarcină și alăptare.

Putem să spunem cu mâna pe inimă că este un ingredient surpriză cu multe beneficii. Dacă printre problemele tale principale se numără leziunile de rozacee sau de acnee, atunci acidul azelaic este un skin-saver. Cu un triplu efect antibacterian, antiinflamator și depigmentant, acest ingredient poate să facă minuni pentru pielea ta.

Este un superstar care poate să ajungă usor în topul preferințelor tale. So, give it a try!

Love your skiN!

[1]Journal of Drugs in Dermatology, September 2015 | Volume 14 | Issue 9, Azelaic Acid: Evidence-based Update on Mechanism of Action and Clinical Application

[2]Wirth PJ, Henderson Berg MH, Sadick N.Skin Therapy Lett. 2017 Nov;22(6):5-7.PMID: 29091380 Clinical Trial

[3]Fitton A, Goa KL.Drugs. 1991 May;41(5):780-98. doi: 10.2165/00003495-199141050-00007.PMID: 1712709 Review.

Referințe

Referințe
1 Journal of Drugs in Dermatology, September 2015 | Volume 14 | Issue 9, Azelaic Acid: Evidence-based Update on Mechanism of Action and Clinical Application
2 Wirth PJ, Henderson Berg MH, Sadick N.Skin Therapy Lett. 2017 Nov;22(6):5-7.PMID: 29091380 Clinical Trial
3 Fitton A, Goa KL.Drugs. 1991 May;41(5):780-98. doi: 10.2165/00003495-199141050-00007.PMID: 1712709 Review.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *