Hello!
Termenul non-comedogenic, ca și alte denumiri precum produse bio, antiaging sau ingrediente naturale au semnificații mai mult sau mai puțin concrete. Sunt sigură că ai vazut termenul non-comedogenic mai peste tot, în magazine, reclame și chiar pe produsele pe care le cumperi.
Dar ce înseamnă?
Comedogenic se referă la comedoane și anume la capacitatea de a produce comedoane. Comedonul este o leziune retențională care face parte din tabloul clinic al acneei vulgare și diferă față de leziunile inflamatorii. Astfel, când un produs este comedogenic înseamnă că acesta determină congestia porilor, ceea ce duce la formarea leziunilor de acnee.
Opusul acestui termen și anume “non-comedogenic” este ce auzim din ce în ce mai frecvent, dar este un termen destul de vag, fără prea multe criterii specifice.
Anumite ingrediente din produsele de skincare sunt mai predispuse să aibă potențial comedogen și există o unitate de măsură care poate să precizeze gradul de comedogenitate al acestora. La fel de important ca și gradul de comedogenitate este și concentrația în care se găsește acel ingredient în produs.
Principalele ingrediente cu potențial crescut sunt în special uleiurile și ingredientele cu textură crescută. Dacă un produs conține una sau două ingrediente cu grad mare de comedogenitate, în special printre primele ingrediente de pe listă, atunci trebuie evitate dacă ai tenul cu tendință acneică.
De ce anume trebuie să ne ferim?
Dacă ai tenul cu tendință acneică, este bine să te ferești de anumite ingrediente precum uleiul de măsline, untul de shea, cocoa butter, acidul oleic, isopropyl palmitate, acid lauric, acetylated lanolin alcohol, cetearyl alcohol și lista poate să continue. Mai exact de cele cu grad de comedogenitate moderat și ridicat.
Ce putem să folosim?
În schimb, optează pentru produse cu acid salicilic sau glicolic (acizi chimici cu rol exfoliant), retinol sau peroxid de benzoil. Acestea sunt ingrediente folosite pentru tratarea și întreținerea pielii cu tendință acneică. Hidratarea este importantă pentru orice tip de ten, așa că folosește creme hidratante cu textură lejeră sub formă de loțiune sau gel. Acestea nu trebuie să conțină ingrediente cu grad comedogenic crescut, în schimb pot să includă în compoziție acid hialuronic, glicerină sau ceramide.
Un lucru important este să te uiți pe lista de ingrediente de pe spatele produselor, care deși nu îți poate da toate informațiile necesare, îți poate oferi ghidare și indicații prețioase. Puțină informație, mai mult research și vizibilitate pot contribui la ieșirea din cercul vicios al marketingului și te pot ajuta să alegi produsele potrivite pentru tenul tău.
Love your skiN!