Pe corp putem avea leziuni și afecțiuni cutanate asemenatoare cu cele de la nivel facial – leziuni acneice, xeroză cutanată, descuamare precum și hiperpigmentări. Așa cum am mai menționat, hiperpigmentările apar atunci când se produce o cantitate mai mare de melanină.
Hiperpigmentările de la nivelul corpului pot fi atât hiperpigmentări postinflamatorii (apărute în urma unor leziuni acneice sau traumatisme) cât și hiperpigmentări apărute dupa expunerea la razele ultraviolete. Aceste tipuri de hiperpigmentări sunt cel mai des întâlnite pe zona de torace posterior, umeri, decolteu, față dorsală mâini sau antebrațe. Mai exact, pe zonele expuse constant la soare.
Pigmentările de pe corp sunt asemănătoare cu cele care apar la nivelul feței, însă cu niște mici diferențe. În primul rând, pielea de la nivelul corpului este mai groasă decât cea de la nivel facial, ceea ce face ca aceste hiperpigmentări să persiste mai mult și să fie mai rezistente la tratament.
În al doilea rand, aici intervine natura omului, tindem să nu acordăm atât de multă atenție problemelor de la nivelul corpului așa cum acordăm atenție celor de la nivelul feței. În general, tendința este de a avea o rutină de îngrijire bună pentru față și dezastruoasă pentru zona de corp (aici de cele mai multe ori este inclusă și zona de gât și decolteu).
Este important să vedem pielea ca pe un tot și să îngrijim atât pielea de la nivelul feței cât și pe cea de pe corp, în special în zonele unde este foarte subțire (gât și decolteu) și expusă la razele UV. So, rutina de îngrijire trebuie să includă produse de hidratare, produse de exfoliere precum și tratament pentru zonele care sunt afectate.
Exfolierea chimică la nivelul corpului poate sa fie efectuată cu creme care conțin concentrații de AHA sau BHA săptămânal sau bilunar. Acestea acționeaza atât asupra hiperpigmentărilor cât și asupra keratozei pilare (pentru mai multe informații citește postul ’’Ce este keratoza pilară?”) sau xerozei cutanate.
Dacă sunt prezente leziuni de acnee, este bine să se institutie un tratament pentru a minimiza riscul de cicatrici și semne postacneice. Cum am mai spus, acneea de la nivelul trunchiului, în funcție de severitatea ei, poate să fie destul de greu de tratat și să necesite un tratement oral. Pentru o acnee ușoara, piele cu tendință acneică sau foliculită există produse sub formă de spray pentru o aplicare mai ușoara pe zonele greu accesibile de la nivelul trunchiului și umerilor.
Protecția solară este un must și trebuie aplicată zilnic pe zonele foto-expuse. În sezonul însorit trebuie aplicată pe toate zonele care sunt expuse la radiațiile ultraviolete iar zonele afectate de pigmentări (recente sau mai vechi) este indicat să fie acoperite de îmbrăcăminte până când se ameliorează.
Într-un post viitor o să vorbesc despre mai multe afecțiuni care pot apărea la nivelul corpului, cum se pot identifica, trata și preveni. Stay tuned!:)
Love your skiN!