Abonează-te

  Hello!

  Sunt multe lucruri care pot părea destul de banale (dar nu sunt) și pe care poți să le faci greșit atunci când îți cureți tenul. Deși pare un proces simplu, există mulți factori care pot afecta pielea și pot distruge bariera cutanată. De la alegerea produsului de curățare nepotrivit până la modul și tehnica pe care o alegi, sunt mai multe variabile care îți pot influența și afecta sănătatea pielii.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este alegerea temperaturii greșite pentru apa pe care o folosești. Extremele sunt cele care pot sensibiliza tenul și afecta semnificativ bariera cutanată. Vorbim în special de apa caldă care îndepărtează uleiurile naturale de la nivelul pielii și poate cauza uscăciune. De asemenea, crește riscul de iritație și de inflamație și poate agrava sensibilitatea cutanată. Întotdeauna optează pentru apa călâie, atât pentru ten cât și pentru corp iar pentru uscare alege tamponarea ușoară cu un prosop din bumbac.

O greșeală des întalnită este folosirea produsului de curățare nepotrivit pentru tipul tău de ten. Săpunul și produsele de spălare cu ph crescut usucă în exces tenul, îndepărtează uleiurile naturale de la nivelul pielii și distrug fimul hidro-lipidic, crescând riscul de iritație.

Dacă ai tenul uscat sau matur optează pentru produse blânde sub formă de cremă iar daca ai tenul mixt sau gras poți să folosești produse sub formă de gel, care au putere de curățare mai mare.

Altă întrebare pe care trebuie sa ți-o pui este: de câte ori îți speli tenul pe zi? Spălarea în exces are aceleași efecte negative, producând fisuri la nivelul stratului protector cutanat. Poate să crească sensibilitatea cutanată, capacitatea de a reține hidratarea precum și de a se proteja de factorii externi. Ideal este să te speli de cel mult două ori pe zi, dimineața putând să optezi pentru o spălare ușoară cu un produs de curățare foarte blând.

Curățarea tenului este al doilea pas după demachiere (fie că folosești make-up sau doar cremă de fotoprotecție). Demachierea este un alt proces important care are scopul de a îndepărta machiajul, excesul de sebum, murdăria și crema de fotoprotecție. Optează pentru apă micelară sau ulei de curățare si stai departe de servețelele demachiante care nu curăță eficient și cresc riscul de iritație cutanată.

 Evită exfolierea fizică, care este un proces agresiv pentru ten prin efectul mecanic. Aceasta afectează stratul superior al epidermului, crește riscul de inflamație și sensibilitate și agravează anumite afecțiuni precum acneea și rozaceea.

În schimb, optează pentru exfolierea chimica și anume acizii chimici exfolianți cum este acidul glicolic sau lactic. Aceștia acționează prin îndepărtarea legăturilor dintre celule și îmbunătățesc textura și calitatea pielii. Pentru mai multe informații te invit să citești articolul “Ce este exfolierea chimică?”.

Este important să faci schimbările potrivite în regimul tău de skincare care pot avea o influență semnificativă asupra aspectului pielii. Nu uita, orice rutină de îngrijire eficientă începe cu o piele curată și sănătoasă.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *