Abonează-te

De cele mai multe ori ne gândim cum putem să obținem un păr sănatos și frumos, însă scalpul aka locul de unde crește firul de par, este de cele mai multe ori neglijat. Așa că, pentru a avea un par sănătos, trebuie să oferi mai multă atenție îngrijirii scalpului.

Scalpul are un rol important și dictează aspectul părului iar tristul adevăr este că nu i se acordă importanța cuvenită. Acesta poate să fie uscat, să prezinte exces de sebum, scuame precum și o varietate de afecțiuni cutanate precum dermatita seboreică, psoriazis, lichen plan sau leziuni foliculare.

Afectarea scalpului poate să ducă la afectarea foliculului pilos, la un păr degradat și deteriorat precum și la o creștere deficitară și în anumite cazuri la căderea acestuia.

Un scalp uscat sau un scalp gras cu prezență de scuame este însoțit în majoritatea cazurilor și de simptome precum mâncărime, senzație de disconfort, usturime și roșeață.

Ce trebuie sa eviți

Spălarea in exces. Aceasta greșeală este des întâlnită, în special în rândul persoanelor cu scalp gras, care ajung la un număr crescut de spălări pe săptămână. Prin spălare excesivă, scalpul încearcă să compenseze lipsa de hidratare cauzată prin îndepărtarea uleiurilor și determină o producție mai crescută de sebum. Cel uscat devine și mai deshidratat ducând la un scalp iritat, pruriginos însoțit de senzație de disconfort.

La polul opus, dacă îl speli foarte rar, de asemenea pot apărea probleme prin acumularea de exces de sebum, produse de coafare și transpiratie care pot duce la afectarea scalpului.

Cel mai important este să găsești un echilibru, un număr ideal de spălări este de 1-2 ori pe săptămână. În funcție de stilul de viață, acesta poate să difere, fiind necesară spălarea daca ai transpirat în exces sau dacă părul a intrat in contact cu clorul din apa din piscină sau apa de mare.

De asemenea, trebuie acordată mai multa grijă și produselor pe care le folosești, în special cele leave-in, care se pot acumula la nivelul scalpului precum și pe lungimea firului de par. Trebuie folosit un produs de spălare exfoliant regulat care să ajute la curățarea eficientă a scalpului.

Așa cum am menționat și mai devreme, sunt o serie de afecțiuni dermatologice care trebuie tratate și care necesită un consult la medicul dermatolog. Printre acestea se numără dermatita seboreică moderat-severă, infecții, leziuni de psoriazis sau foliculare.

În concluzie, găsește ritmul de spălare potrivit pentru tipul tău de scalp și stilul de viata (less is more). Acordă mai multă atenție și încearcă să reduci produsele de îngrijire și de stilizare. Și nu în ultimul rând, daca experimentezi disconfort și leziuni la nivelul scalpului, apelează la un consult de specialitate.

Love your skiN and scalp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *