Hello!
Leziunile de acnee, atât de cunoscute și uneori mult prea prezente în viața noastră (genul de relație pe care nu o vrei de durată), pot apărea atât pe față cât și la nivelul corpului. Acneea de pe corp se manifestă prin leziuni asemănătoare cu cele faciale: papule inflamatorii, comedoane și în cazuri mai severe – noduli sau chisturi.
Aceasta apare în special pe toracele posterior – jumătatea superioară și umeri, zone care conțin un număr crescut de glande sebacee.
De ce apare acneea pe corp?
Sunt mai mulți factori care determină apariția acneei la nivelul corpului. Printre aceștia se numără producția crescută de sebum asociată cu obstrucția porilor precum și un răspuns inflamator crescut.
Un alt factor este hiperkeratinizarea sau acumularea de celule moarte care determină congestia porilor și apariția leziunilor de acnee.
Dezechilibrele hormonale și excesul de testosteron determină creșterea producției de sebum care duce la apariția leziunilor de acnee. Aceste cauze apar în special la femeia adultă și se manifestă prin leziuni acneice la nivelul feței și corpului. În aceste situații sunt necesare investigații care să urmărească nivelurile și modificările hormonale precum și un control endocrinologic.
Alte cauze care agravează, întrețin sau determină leziunile acneice pe corp sunt transpirația în exces, temperaturile crescute, frecarea cauzată de materiale care aplică presiune pe anumite zone (umeri, spate), hainele strâmte și materialele sintetice. Aceasta poartă denumirea de acnee mecanică, fiind produsă de factori externi care determină inflamație la nivelul foliculilor piloși ce duce la apariția leziunilor de acnee.
Cum se poate trata ?
Zona afectată poate să fie tratata cu un gel de spălare specific care să conțină beta hidroxi acizi aka acid salicilic. Acesta ajută la scăderea producției de sebum, la curățarea profundă a porilor și are de asemenea un rol exfoliant.
De asemenea, pentru acneea ușoară sau moderată pot fi folosite produse sub formă de spray care să conțină ingrediente antiacneice, care poate să fie pulverizat pe zone mai puțin accesibile precum toracele.
În cazul în care ești o persoană activă, faci mișcare regulat (felicitările mele), asigură-te că după fiecare antrenament/alergare/formă de mișcare, folosești un produs de spălare purifiant care să curețe în profunzime porii și să îndepărteze toate impuritățile. De asemenea, evită să porți îmbrăcăminte foarte strâmtă din materiale sintetice și optează pentru o îmbrăcăminte lejeră din bumbac.
Însă, cazurile de acnee moderată și severă necesită un consult dermatologic precum si tratamente medicamentoase sau antibiotice orale.
Acneea de pe corp nu este plăcută, însă cu mici schimbări în rutina de îngrijire și în viața de zi cu zi poate să fie ținută sub control și tratată corespunzator, în funcție de severitate. Nu uita, trebuie să acorzi atenție & iubire și pielii de pe corp.
Love your skiN!