Hello!
Uscăciune, rugozitate, roșeață, descuamare și senzație de disconfort la nivelul mâinilor? Sunt lucruri care poate îți sunt familiare și care în ultimul timp au început să facă parte din viața fiecăruia dintre noi. De aceea este important să știi cum poți să ai grijă de mâinile tale, pentru a reuși să reduci riscul de iritație și pentru a preveni aceste efecte.
Spălatul frecvent, substanțele iritante, expunerea la soare și factorii de mediu sunt lucruri duc la afectarea pielii de la nivelul mainilor.
Cum putem să prevenim?
Folosește întotdeauna mănuși de protecție pentru a limita contactul cu substanțele agresive de curățenie care cresc riscul de iritație precum și pentru a evita contactul prelungit cu detergentul de vase și cu apa care determină uscarea pielii în exces.
Înlocuiește săpunul solid sau lichid care produce uscăciune prin îndepărtarea uleiurilor naturale de la nivelul pielii. În schimb, folosește un produs blând de spălare cu ph neutru, cu efect hidratant destinat pentru pielea uscată cu tendință atopică. De asemenea, evită să folosești apă foarte caldă sau rece, pentru a reduce sensibilizarea și uscarea în exces și optează pentru apă călie și tamponare ușoară pentru uscare.
Un alt factor esențial este hidratarea constantă după fiecare spălare pentru a reduce riscul de iritație și pentru a reface filmul hidro-lipidic. Optează pentru produse fără parfum și factori iritanți, care conțin agenți de hidratare emolienți și ocluzivi. Încearcă să ai produse puse strategic, astfel încât să fie în permanență la îndemână. În baie, bucătărie, dormitor, la locul de munca precum și în geantă.
Pe timpul zilei poți să optezi pentru o cremă hidratantă cu factor de protecție sau poți să aplici peste crema hidratantă obișnuită un produs cu SPF 30 sau mai ridicat. Știu că pare multă muncă, dar mâinile reprezinta una dintre cele mai expuse zone ale corpului la razele ultraviolete. Expunerea neprotejată la soare are o serie de efecte negative printre care se numără îmbătrânirea cutanată prematură, pierderea elasticitații și leziunile pigmentare. SPF on!
Fiind o zonă atât de expusă și folosită în permanență, la nivelul mainilor pot apărea o serie de afecțiuni precum eczeme, dermatite de contact și iritative care se pot agrava și pot persista o perioadă lungă de timp dacă nu sunt tratate. Afecțiunile de la nivelul mâinilor de obicei răspund mai greu la tratament și recidivează frecvent din cauza factorilor externi. Este important ca în aceste situații să ceri sfaturi de specialitate pentru tratament corespunzător si pentru a preveni apariția complicaților.
De asemenea, poți încerca un tratament intensiv pe timp de noapte, care are scopul de a reface bariera protectoare. Aplică o crema hidratantă ocluzivă într-un strat generos și folosește o pereche de mănuși de bumbac (sau șosete) pe tot parcusul nopții. Este o modalitate eficientă de a facilita pătrunderea cremei și de a menține efectul prin ocluzie.
Nu uita, hidratarea este un factor important în păstrarea pielii de la nivelul mâinilor sănătoasă și protejată, esențial pentru evitarea apariției iritațiilor, descuamării și potențialelor dermatite. Aceasta, împreună cu protecția solară și urmarea măsurilor de prevenție îți pot asigura mâini suple și protejate. Hai să le ajutăm și noi așa cum ne ajută și ele zi de zi în viața noastră.
Love your skiN!