Hello!
Am vorbit în posturile anterioare despre ce este acneea (take a look at – „Cum îngrijim pielea grasă cu tendință acneică?”), cum se formează și cum putem să îngrijim tenul afectat de acnee. Dar există mai multe tipuri de acnee, diferite leziuni, diferite cauze și astfel diferite modalități de tratare.
Acneea poate să fie clasificată în acnee inflamatorie și acnee retențională. Cea inflamatorie constă în papule aka coșuri, pustule, noduli sau chisturi iar cea retențională este reprezentată de comedoane deschise aka puncte negre și comedoane închise aka puncte albe.
Ce reprezintă fiecare și cum se tratează?
Acneea inflamatorie
Este reprezentată de leziuni inflamatorii care apar sub forma unor papule roșii sau pustule care pot fi dureroase. Această inflamație este modalitatea organismului de a reacționa la injurie. Acestea sunt caracterizate de roșeață, uneori indurație și durere.
Ca și tratament, unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru leziunile inflamatorii de acnee este peroxidul de benzoil. Acesta atacă bacteria cauzatoare de acnee (P.acnes). Din păcate, este un ingredient care poate să fie tolerat mai greu și astfel să provoace iritație.
Alte ingrediente eficiente pot fi acidul azelaic sau retinoizii (în special adapalene sau tretinoin) care au efect pe aceste tipuri de leziuni.
O soluție pentru leziunile inflamatorii ar putea să fie și plasturii hidrocoloizi, care au scopul de a proteja zona și de a absorbi sebumul și colecția, dacă este prezentă.
Acneea comedoniană
Comedoanele se formează prin obstruarea porilor (care reprezintă orificii foliculare pe suprafața pielii) cu mizerie și sebum, determinând astfel infectarea porului.
Atotcunoscutele puncte negre sunt comedoane deschise, care din cauza expunerii capătă această culoare închisă. Acestea sunt mai frecvente la persoanele care au ten gras sau mixt gras cu tendință acneică.
Punctele albe sunt comedoane închise care au suprafața acoperită și astfel au acest aspect albicios sau de culoarea pielii.
Ca și tratament, un ingredient eficient pentru acest tip de acnee este acidul salicilic, un beta-hidroxi acid cu rol exfoliant care are posibilitatea de a ajunge la nivelul porilor și de a scădea producția de sebum. Exfolierea și reglarea producției de sebum este importantă, în special în cazul leziunilor de tip comedonian. Alte ingrediente utile pentru creșterea regenerării celulare sunt acizii alfa hidroxi care pot fi alternați cu acidul salicilic.
Acneea nodulară
Este reprezentată de noduli sau chisturi, care sunt leziuni inflamatorii mai profunde, dureroase și mai indurate la atingere. Este o infecție mai profundă, extinsă la porii adiacenți și astfel mult mai greu de tratat și mai rezistentă la tratament.
Pentru că sunt profunde, aceste tipuri de leziuni produc cicatrici de diferite tipuri care sunt greu de ameliorat. În acest caz, tratamentul diferă față de celelalte tipuri de acnee, aici fiind nevoie de tratamente medicamentoase topice și orale.
Pentru hiperpigmentări sau cicatrici superficiale postacenice se poate folosi acidul ascorbic (vitamina C) cu rezultate bune pe hiperpigmentările poslezionale, precum și retinoizii, care au mai multe beneficii atât pe leziunile active de acnee cât și pe semnele lăsate de aceasta.
Sunt diferite tipuri de acnee, cu aspecte și caracteristici diferite care necesită tratamente potrivite. Este important să identifici tipurile de leziuni pentru a folosi ingredientele potrivite și pentru a cere ajutor de specialitate.
Love your skiN!