Abonează-te

Hello!

Hair (hear) me a little! Părul sau copodoaba capilară reprezinta o parte importantă din aspectul nostru și este un element care ne definește. So, atunci când experimentăm căderea în exces a firelor de păr este bine să facem o reevaluare a stilului de viață și a sănătății organismului.

Ce este firul de păr?

Firul de păr este o anexă a structurii cutanate, format dintr-o serie de învelișuri. Printre funcțiile acestuia se numără protecția față de factorii externi și adaptarea la temperaturile scăzute prin reducerea pierderilor de căldură. De asemenea, sunt mai multe faze prin care trece firul de par: anagen(de creștere) în care se află o mare parte din firele de păr și durează cațiva ani, catagen (de tranziție) și telogen (de cădere) care durează între 3-4 luni.

Cauzele căderii părului

Sunt multe cauze și multe tipuri de forme de pierdere a firelor de păr, de la efluviu telogen până la anumite tipuri de alopecii asociate cu boli sistemice, dezechilibre hormonale sau afecțiuni cutanate.

Efluviu telogen este dat de o serie de evenimente precum perioada post naștere (apare la 1-4 luni după naștere și poate să dureze câteva luni), afecțiuni febrile, boli endocrine precum afecțiuni ale glandei tiroide, diabet sau dezechilibre hormonale, carențe semnificative de vitamine și minerale sau stres puternic. Sub acești factori stresanți o mare parte din firele de păr trec din faza anagenă în faza telogenă (de cădere). De asemenea, este o fereastră de câteva luni de la trigger și până la apariția căderii părului.

Alopeciile cicatriciale reprezintă o categorie de alopecii care au ca și consecință distrugerea folicului pilosebaceu precum și cicatrici la nivel cutanat. Afecțiunile care le pot cauza sunt dematoze cutanate care afectează scalpul precum lupusul eritematos, lichenul plan folicular sau infecții cutanate de tip bacterian sau micotic.

Alt de tip de alopecie este alopecia areata sau pelada, o alopecie de tip necicatriceal care este catalogată ca o afecțiune autoimună, putând să fie asociată cu o serie de boli endocrine (în special tiroidiene) sau alte afecțiuni cutanate printre care se numără vitiligo și dermatita atopică.

Alopecia androgenetică, numită female sau male pattern hair loss este determinată de factori genetici și de hiperandrogenism. Aceasta se manifestă la barbati în special în zona temporală și frontală iar la femei apare prin rărirea firelor de par de la nivelul zonei centrale a scalpului.

Cum se poate trata?

Când vorbim de tratamente, ne referim la anumite tipuri de cădere de păr, precum efluviu telogen sau cele non-cicatriceale. Cele mai cunoscut tratament este minoxidilul, în concentrație de 5% care este tolerat destul de bine și are multe date care să-i ateste eficiența.

Formele severe sau simptomatice necesită un consult dermatologic, investigații suplimentare și o schemă de tratament potrivită pentru cauza apariției.

Alimentația, gestionarea nivelului de stres, precum și vitaminele (fierul, zincul, calciu, magneziu, seleniu) sunt factori importanți pentru un păr sănătos și puternic.

Scalpul este la fel de important, așa că încearcă să folosești sampoane care să curețe eficient și să elimine impuritățile precum și produse blânde care să curețe delicat părul și să nu-l usuce.

De asemenea, folosirea produselor care produc căldură (foehn, placa, ondulator) duc la deteriorarea părului, căldura fiind un agresor al structurii firului de păr. Alt tip de agresiune cosmetică este vopsitul în exces, folosirea produselor decolorante și chiar procedurile de tip permanent. Importantă este și modalitatea de prindere a părului, existând alopecia de tracțiune prin tragerea firelor de păr.

În concluzie, evaluează-ți puțin stilul de viață, alimentația, nivelurile de stres precum și modalitățile de îngrijire a părului și cere părerea unui specialist pentru un tratament adecvat.

Love your skiN & hair!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *