Abonează-te

Hello!

Ce este eczema, cum se manifestă și cum se poate trata? Eczema este o afecțiune cutanată care poartă mai multe denumiri și poate să aibă mai multe tablouri clinice. Una dintre cele mai frecvente este dermatita atopică, care apare cel mai des în copilărie dar și la vârsta adultă. Este o condiție care implică sistemul imun și împreună cu alte afecțiuni alcătuiesc un teren atopic. Alte tipuri includ dermatita alergică de contact, dermatita iritativă, eczema dishidrozică care apare pe mâini și tălpi și dermatita de stază care apare pe fond de insuficiență circulatorie. Fun, right?

Bariera cutanată reprezintă filmul hidrolipidic care ofera protecție pielii față de factorii externi. Când bariera cutanată este afectată, apare pierderea de apă tranespidermică care duce la o piele deshidratată și mai predispusă către iritații. Factorii trigger care pot declanșa eczema pot fi anumite alimente, polenul, anumite produse cosmetice, săpunul, alcool sau parfumurile.

Cum se manifestă?

Pielea afectată de eczemă se caracterizează prin porțiuni cutanate uscate, scuamoase, eritematoase și de cele mai multe ori însoțite de senzație de mâncărime destul de intensă. Cuvântul care poate să descrie cel mai bine leziunile de eczemă este inflamația și evoluția în puseuri. În cazurile mai severe sau netratate se ajunge în stadiul în care uscăciunea este intensă cu apariția de fisuri și de leziuni deschise care se pot suprainfecta.

Cănd vorbim despre dermatita atopică, simptomele și localizările leziunilor diferă la fiecare grupă de vârstă și mai mult de jumătate de cazuri se remit până la vârsta adolescenței. Adultul prezintă leziuni de eczemă mai scuamoase, piele mai uscată pe zonele afectate și prurit permanent. Cei care au avut dermatita atopică în copilărie dar nu mai prezintă leziuni, pot rămâne cu o piele uscată și ușor iritabilă precum și eczemă recurentă la nivelul mâinilor și pleoapelor.

Cum se tratează?

Tratamentul are ca target vindecarea pielii afectate în puseu și prevenția apariției altor episoade. De cele mai multe ori este o afecțiune cronică, cu perioade de remisie și perioade de agravare. Pentru fiecare persoană în parte, planul de tratament poate să difere, în funcție de simptome și de starea actuală.

Trebuie urmate câteva reguli pentru prevenția recidivelor precum și urmarea tratamentului de întreținere.

Este important ca dușul sau baia să fie efectuate cu un produs care să nu conțină săpun iar apa fierbinte trebuie evitată, pentru a nu deshidrata în exces pielea. Acesta trebuie să fie de scurtă durată iar uscarea trebuie să fie facută prin tamponare ușoară urmată apoi de aplicarea de cremă hidratantă. De asemenea, este indicată purtarea de haine din materiale fine, din bumbac și evitarea materialelor din lână, cu textură aspră sau strâmte. Trebuie evitate schimbările bruște de temperatură si factorii externi care pot exacerba simptomele.

În sezonul rece și în perioadele în care aerul este mai uscat, este utilă folosirea unui umidificator pentru a evita înrăutățirea afecțiunii. Trebuie evitat scarpinatul în caz de disconfort sau de prurit iar unghiile trebuie pastrate la o lungime cât mai scurta pentru a preveni eventualele traumatisme care pot duce la agravarea leziunilor sau la suprainfectare.

Produsele folosite atât pentru spălare cât și pentru hidratare trebuie să fie pentru piele sensibila și atopică, să nu conțină parfum, alcool sau uleiuri esențiale care sunt puternic alergizante și iritante.

Tratamentul medicamentos este prescris de un medic specialist și în anumite cazuri poate să constea dintr-un tratament topic de corticoterapie de scurtă durată care are scopul de a reduce inflamația, eritemul și pruritul. Alte tratamente includ antihistaminicele orale, care au scopul de a reduce senzația de prurit și inflamația. Cremele intens hidratante, cremele reparatoare și de refacere a barierei cutanate sunt esențiale în tratamentul leziunilor de eczemă.

Bottom line, eczema este o afecțiune cutanată inflamatorie destul de des întâlnită. Aceasta poate să fie deranjantă și să cauzeze disconfort care poate să afecteze stilul de viață. Prezintă diferite stadii de severitate iar un factor important în prevenția recăderilor este identificarea factorilor agravanți și evitarea lor. Blândețea, hidratarea și protecția sunt cuvinte cheie în managementul eczemei.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *