Abonează-te

Hello!

Soarele, pe cât este de atrăgător și maiestos, pe atât este de înșelător și periculos. Cum putem să ne protejăm și mai ales de ce trebuie să ne protejăm?

Razele ultraviolete (UVA și UVB) sunt cele care ne afectează pielea la mai multe niveluri. Razele UVB au o lungime mai scurtă, produc arsuri și afecțiuni cutanate grave printre care se numără o serie de tipuri de cancere de piele. Razele UVA au o lungime de undă mai mare, ajung mai profund la nivel cutanat, degradează fibrele de colagen și de elastină și determină îmbătrânire prematură, apariția pigmentărilor precum și cancer de piele. Expunerea neprotejată la soare duce la un ten neomogen, tern, lipsit de fermitate și elasticitate.

Cum putem să ne protejăm de aceste efecte nocive?

Soluția este aplicarea cremei cu SPF aka sun protection factor (factor de protecție solară). Spf-ul este cel care oferă protecție împotriva razelor UVB iar valoarea lui indică cât de mult poți să stai la soare fără să te arzi. PA este factorul care măsoară protecția față de razele UVA și acesta este notat pe ambalajul cremelor de protecție solară – PA++++. Este importantă alegerea unui produs broad-spectrum care să asigure o protecție cu spectru larg.

Dar care sunt beneficiile și de ce avem nevoie de cremă de fotoprotecție?

  • reducerea riscului formării de cancer de piele sau afecțiuni precanceroase. Razele ultraviolete determină afectarea ADN-ului celular care este responsabil de o serie de afecțiuni cutanate.
  •  protecția împotriva arsurilor solare, produse în principal de razele UVB. Fiecare arsură solară crește semnificativ riscul  de cancer de piele.
  • evitarea apariției inflamației și eritemului. Razele ultraviolete determină înroșirea pielii si cresterea inflamației la nivel cutanat. Multe afecțiuni precum acneea, rozaceea sau eczemele se agravează în urma expunerii la soare.
  • prevenția apariției ridurilor și liniilor fine. Razele UVA sunt cele responsabile de apariția ridurilor prin afectarea fibrelor de colagen și elastină care duce la scăderea fermității și elasticității cutanate. Se consideră că aproximativ 90% din semnele de aging sunt date de expunerea la soare.
  • reducerea riscului apariției pigmentărilor. Pigmentările de la nivel cutanat precum și tenul neuniform au mai multe cauze, principala fiind expunerea la razele ultraviolete.

De asemenea, crema de fotoprotecție trebuie aplicată :

  • în toate anotimpurile – inclusiv iarna (mai ales în excursiile la ski)
  • în interiorul casei – razele UVA penetrează sticla
  • în zilele înnorate – razele UV trec prin nori

Ce produs de fototprotecție alegem și cum îl aplicăm?

Trebuie ales un produs broad-spectrum care să protejeze atât împotriva razelor UVB cât și UVA. Ca și caracteristici, importante sunt textura, cum pătrunde în piele și tipul de ten. Pentru un ten normal sau mixt se alege un produs cu textură mai fluidă iar pentru un ten uscat, cremele sunt mai potrivite. De asemenea, pentru tenul sensibil sau intolerant la soare, se alege fotoprotecția minerală (oxid de zinc sau dioxid de titan) care au un potențial de iritație mai scăzut față de ingredientele din fotoprotecția chimică.

Aceasta se introduce în rutina de dimineață, ca ultim pas în regimul de skincare. Se aplică un strat generos și uniform pe întreaga suprafață a tenului, inclusiv urechi, contur ochi și gât.

Sper că te-am convins cât de importantă este protecția solară, care sunt beneficiile și de ce trebuie s-o folosim zi de zi. Este drumul garantat către o piele tânără și sănătoasă. Trust me.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *