Abonează-te

Hello!

Ai auzit de multe ori de acest termen, mai ales în articolele care au ca subiect hidratarea și refacerea pielii. Dar ce este bariera cutanată? Făcând o mică analogie, poți să te gândești că bariera cutanată este pentru piele ca folia de protecție pentru telefonul tău. La fel ca și ea, folia de protecție formează un strat protector care previne apariția zgârieturilor, fisurilor și a altor semne de degradare. Același lucru se întâmplă și cu bariera cutanată, care păstrează hidratarea la nivel cutanat, previne pierderea de apă transepidermică și menține integritatea straturilor epidermului.

Dacă aceasta este afectată, pielea devine vulnerabilă la factorii externi care duc la deshidratare, pierderea elasticității, infecții, creșterea sensibilității și potențialului iritativ. De asemenea, o barieră cutanată afectată duce la agravarea anumitor probleme precum leziunile de acnee, hiperpigmentările și ridurile.

Cum știi când ai bariera cutanată afectată?

Semnele care arată acest lucru sunt eritem cutanat (roșeață) asociată cu senzație de iritație și sensibilitate crescută. În cazuri mai severe poți experimenta leziuni de eczemă, fisuri și prurit semnificativ.

Se poate ajunge în stadiul în care produsele obișnuite din rutina de skincare pot produce reacție iritativă și poți experimenta senzație de arsură sau usturime la atingere.

Repararea barierei cutanate

Pentru a reface bariera cutanată și pentru a ieși din puseu trebuie să te dai cațiva pași în spate și să simplifici întreaga rutină de ingrijire. Obiectivul principal este hidratarea pielii și refacerea filmului lipidic de la nivel cutanat prin folosirea ingredientelor reparatoare precum ceramide, acid hialuronic și acizi grași. De asemenea, poți să introduci ingrediente calmante și antiinflamatorii precum aloe vera și centella asiatica care să reducă potențialul de iritație. Simplifică rutina de skincare, hidratează și evită ingredientele active cu potențial iritativ.

Cum putem să prevenim?

Ca întotdeauna, prevenția este mai bună decat tratarea. Tipsurile care te pot ajuta să-ți păstrezi bariera cutanată sănătoasă și puternică pentru a reuși să faci damage control în orice situație coming this way.

Procesul de curățare al tenului este unul dintre cei mai agresivi pași din rutina ta de îngrijire. De aceea trebuie să folosești produse de spălare blânde, cu ph neutru care să nu usuce în exces tenul și să afecteze filmul lipidic. Apa folosită trebuie să fie călâie, extremele crescând potențialul de iritație.

Evită exfolierea fizică (scrub), care este dăunatoare barierei cutanate prin efectul mecanic pe care îl produce.

Elimină factorii iritanți și folosește produse de skincare fără parfum, uleiuri esențiale și alcool, acestea crescând sensibilitatea la nivelul pielii.

Ai grijă la ingredientele active cu potențial iritativ crescut precum acizii chimici exfolianți, retinoizii sau tratamentele antiacneice. Cei mai importanți factori sunt concentrația, numărul de aplicări precum și tolerabilitatea cutanată. Articolele destinate acestor ingrediente precum și relațiile love and hate dintre ele le găsești pe blog.

Și nu în ultimul rând, unul dintre cei mai importanți pași – protecția solară. Razele ultraviolete au multe efecte negative la nivelul pielii și pot provoca o serie de afecțiuni cutanate precum și fotoîmbătrânire. Întotdeauna folosește zilnic un produs broad-spectrum cu SPF de minim 30+.

În concluzie, sper să ai grijă de pielea ta cel puțin așa cum ai grijă de telefonul tău. Ce trebuie să ai în minte este că telefonul poate să fie înlocuit, în schimb pielea ta este cu tine forever. Așa că ai grijă de ea și de bariera ta cutanată.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *