Abonează-te

Hello!

Dacă în articolele trecute am vorbit despre ce sunt retinoizii (derivați de vitamina A) și care sunt rolurile lor, întrebarea care a ramas este: cum poți să-i folosești în rutina ta de ingrijire?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă pielea produce mai puțin colagen (me so sad) și de asemenea începe să scadă regenerarea celulară, ceea ce înseamnă că primele semne de îmbatrânire o să-și facă apariția. On the bright side, aceasta este perioada în care se pot introduce retinoizii, atât pentru prevenție cât și pentru tratare.

Dar cum îl introducem in rutina de ingrijire și cum îl folosim?

Din păcate nu este atât de ușor și trebuie introdus cu precauție, mai ales daca ești novice și n-ai mai folosit până acum acest ingredient. Utilizarea necorespunzătoare (concentrații crescute, aplicări prea frecvente sau cantitate prea mare) cu siguranță o să ducă la apariția reacțiilor adverse (aka iritație, uscăciune și descuamare)

Cum îl aplicăm?

Avem două metode de aplicare.

Prima metodă este potrivită persoanelor cu experiență, care au mai utilizat produse cu vitamina A și constă în aplicarea retinoidului ca prim pas după spălarea feței. Astfel, după curățarea tenului, se tamponează fața până la uscare, se așteaptă încă 2-5 minute pentru uscarea completă și apoi se aplică produsul uniform (se aplică o cantitate foarte mică, cât un bob de mazăre ) urmat după 15-20 minute de crema hidratantă. Folosirea retinoidului pe pielea umedă determină pătrunderea lui mai în profunzime și poate cauza iritație.

A doua metodă, recomandată pentru cei la inceput de drum în această călătorie frumoasă, constă în aplicarea cremei hidratante ca prim pas după spălarea tenului. Se așteaptă 20 de minute pentru a se absorbi în piele și apoi se aplică retinoidul. Aceasta este procesul de buffering, care ajută la scăderea riscului de iritație și la introducerea mai ușoara a retinoidului. Se poate folosi pe termen lung sau până cănd se dezvoltă toleranță.

Câteva reguli esențiale

Produsele pe bază de vitamina A se aplică doar seara deoarece retinoizii sunt sensibili la razele ultraviolete iar dimineața trebuie folosită cremă cu factor de protecție solara crescută (50+).

De asemenea, nu trebuie combinat cu alți agenti exfolianți sau puternic iritanți din categoria: AHA (alfa hidroxi acizi), BHA (beta hidroxi acizi) sau acid ascorbic (vitamina C).

Produsele cu retinoizi nu se utilizează în timpul sarcinii și alăptării din cauza efectului teratogen și se folosesc cu prudență sau se evită în cazul persoanelor cu pielea sensibilă.

Cât de des îl aplicăm?

Când începi să folosești pentru prima dată produse cu retinoid este indicat să renunți la alte ingrediente active din categoria celor cu potențial iritant pentru a reduce riscul reacțiilor adverse. Dupa ce ai simplificat rutina care acum constă doar din produse de curățare blânde și cremă hidratantă poți să introduci retinoidul (good luck).

Trebuie să fii atentă la ce-ți spune pielea, în cazul apariției reacțiilor adverse (usturime , roșeață, uscăciune) se oprește utilizarea (cel puțin pentru o perioadă) și se continuă doar cu produsele de hidratare.

Fiecare schemă de aplicare variază de la persoană la persoană pentru că fiecare piele este diferită și reacționează în mod diferit.

În primele trei-patru săptămâni poți să-l aplici o dată pe săptămână și să observi cum îl tolerează tenul. Apoi se poate crește la 1 aplicare la 3 zile timp de 2-3 saptamani și în funcție de tolerabilitate (sau de obiectivul pe care îl ai) se poate crește la 1 dată la 2 zile. În zilele de pauză se folosesc doar produse de hidratare și de refacere și normal crema de fotoprotecție. Cantitatea utilizată trebuie sa fie foarte mică, cât un bob de mazare sau lungimea unei jumatați de falangă. Se începe cu cea mai mică concentrație și ca forme de retinoid se poate opta pentru unul cu potențial iritant mai scăzut cum ar fi granactive retinoid sau retinol. Acest proces o să dureze câteva săptămâni, denumit și procesul de retinizare iar kitul tău de suport trebuie să fie format din: produsul de curățare blând, crema hidratantă și crema de protecție solară.

Urmând acești pași se formează toleranța la retinoid, se evită sau se minimizează efectele adverse iar în timp se poate ajusta concentrația și se poate trece la o formă mai potentă (i’m so proud).

Secretul constă în aplicare controlată și răbdare, multă răbdare. Efectele se pot vedea în 3-6 luni de utilizare regulată sau chiar mai mult .

Sper că ți-am făcut o introducere care să te ajute în tainele și misterele retinoidului și că ai înțeles beneficii/riscuri când vine vorba de acest ingredient minune aka gold standard, antiaging superstar.

Tu ai incercat până acum retinoizii ?

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *