Sunt multe lucruri care pot afecta aspectul părului, unele dintre ele cu efecte mai rapide cum este decoloratul iar altele cu efecte pe termen mai lung cum este aplicarea unei temperaturi crescute în mod repetat prin aparatele de stilizare.
Alți factori care contribuie la aspectul podoabei capilare sunt factorii genetici precum și afecțiunile care pot avea răsunet și asupra firului de păr cum ar fi afecțiunile tiroidiene, anemia feriprivă, imunitatea scăzută sau dezechilibrele hormonale.
Scalpul este zona de unde începe totul. Acesta trebuie îngrijit pentru a putea oferi părului un loc propice pentru creștere și regenerare. În funcție de tipul de scalp trebuie utilizate produse de ingrijire potrivite pentru el. La o examinare clinică se poate stabili tipul de scalp și de păr și trebuie stabilită o schemă de îngrijire axată pe necesitățile acestuia.
O afecțiune des întâlnită este dermatita seboreică care afectează atât scalpul cît si anumite zone de la nivel cutanat. În cazul în care există leziuni la nivelul scalpului, prurit semnificativ sau alte simptome trebuie să consulți un medic dermatolog. Pentru mai multe informații citește și articolul ’’Importanța îngrijirii scalpului’’.
Acordă importanță și la modul de spălare precum și la frecvența cu care îți speli părul. Încearcă să stabilești un număr de aproximativ 2-3 spălări/săptămână dacă ai un păr cu tendință de îngrășare și de 1-2 spălari/săptămână dacă ai un păr uscat și friabil. Folosește produse de spălare cu efect de regenerare și de conservare a uleiurilor esențiale de la nivelul scalpului și a fibrei capilare. Spălarea trebuie să fie gentilă, axată pe spălarea scalpului și masarea acestuia și folosirea unei cantități mici de produs pentru zona capilară. Întotdeauna încearcă să folosești apa la o temperatură medie deoarece apa caldă usucă și deteriorează firul de păr.
Este indicat să introduci o mască de păr reparatorie pe care s-o folosești dupa spălare pentru a reface hidratarea în special pe lungimea firului de păr și la vârfuri. Clătirea este important să se facă cu apă cât mai rece pentru a conserva hidratarea și a închide cuticula firului de păr.
După spălare încearcă să nu aplici multă presiune și frecare în procesul de uscare. Investește în prosoape din microfibră pentru a minimiza deteriorarea părului și a minimiza aspectul de frizz. Încearcă să aplici cât mai puțină căldură în procesul de uscare și de stilizare. Folosește un protector termic înainte de uscare urmat apoi de un produs de reparare leave-in.
Sunt mulți factori care pot varia de la persoană la persoană. Tipul de păr – drept, ondulat, creț, fir de păr subțire sau gros, tendință de frizzing, procesele de vopsire, decolorare, frecvența de utilizare a produselor de stilizare, expunerea la razele ultraviolete. Toate aceste caracteristici individuale și factori externi dictează aspectul firului de păr.
De asemenea, alimentația și nutriția joacă un rol important, atât în aspectul pielii cât și în aspectul părului și a unghiilor. O alimentație echilibrată, cu asigurarea nutrienților necesari precum și corectarea deficitelor pot face diferența în obținerea unui păr sănătos.
În concluzie, ai mai multă grijă la procesul de spălare și de îngrijire, încearcă să minimizezi expunerea la surse de căldură și la soare (poartă întotdeauna o pălărie în sezonul cald – scalpul și părul o să-ți mulțumească). Folosește produse de îngrijre speciale pentru tipul tău de scalp și de păr și nu uita de îngrijirea internă focusată pe o nutriție echilibrată.
Love your skiN and Hair!