Hello!
Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant cu multiple beneficii care poate să fie introdus cu succes în rutina de îngrijire de dimineață. Printre efectele sale se numără reducerea hiperpigmentărilor, efectul antioxidant și creșterea luminozității tenului.
Prin utilizarea regulată, acesta poate să crească producția de colagen și elastină și să diminueze degradarea lor. Are efect asupra hiperpigmentărilor postacneice, melasmei și petelor solare prin inhibarea tirozinazei, enzima responsabilă de formarea melaninei. Are acțiune antioxidantă prin neutralizarea radicalilor liberi produși în urma expunerii la soare și lucrează de minune împreună cu crema de protecție solară.
Dar există multe întrebări în jurul acestui ingredient superstar. Acesta se găsește sub mai multe concentrații, are mai multe tipuri și derivate și nu poate să fie asociat cu anumite ingrediente active. Cum să știi ce să alegi?
Acidul ascorbic este forma de vitamina C cea mai studiată și eficientă dar este de asemenea și cea mai instabilă, în comparație cu formele sale derivate. Stabilitatea acesteia poate să fie crescută prin asocierea cu alți antioxidanți.
Deoarece este un ingredient instabil și usor degradabil în prezența luminii și a aerului, recipientul trebuie să fie închis la culoare, să fie folosit cât mai repede de la deschidere și să nu fie expus la lumină sau aer.
În ceea ce privește concentrația, eficiența se încadrează între concentrații precum 10% și 20%. În funcție de toleranța și sensibilitatea tenului se poate începe cu concentrații mai scăzute.
Reguli de urmat
Cel mai bun moment pentru aplicarea produselor cu vitamina C este dimineața, deoarece luptă împotriva efectelor nocive ale razelor ultaviolete. Asociat cu crema de protecție solară acționează ca un scut împotriva razelor UV și previne oxidarea vitaminei C.
În ceea ce privește asocierile, caută produse care pe lângă acidul ascorbic au în compoziție și alți antioxidanți precum acidul ferulic sau vitamina E care cresc potența vitaminei C și îi oferă mai multă stabilitate.
Acesta nu trebuie asociat cu ingrediente active potente precum retinol sau acizi chimici exfolianți (AHA, BHA), care pot crește riscul de iritație.
Nu mai folosi un produs cu vitamina C daca observi o schimbare a texturii, care devine mai vâscoasă sau a culorii, care devine mai închisă (galben închis-portocaliu-brun). Aceste sunt semne că produsul a oxidat și nu mai este eficient. Reminder – păstrează produsul ferit de lumină, într-un loc răcoros și cât mai bine închis pentru a nu fi expus la aer.
Așadar, ai toate motivele să incluzi vitamina C în regimul tău de skincare, care datorită propietăților sale antioxidante poate să devină un ajutor de nădejde în protecția tenului.
Love your skiN!