Hello!
Cu toții greșim iar când vine vorba de acnee, greșelile parcă tind să se multiplice. Acneea este destul de prezentă în viața noastră, este o normalitate dar cu toții ne dorim și aspirăm către o piele cât mai curată și sănătoasă. De aceea, este important să știm ce să nu facem pentru a reuși să ajungem cât mai aproape de tenul dorit.
Igiena este importantă. Dar ca întotdeauna extremele trebuie evitate. Pentru pielea grasă sau mixt grasă cu tendință acneică este indicată spălarea feței de două ori pe zi. Seara demachierea este indispensabilă pentru îndepărtarea machiajului, mizeriei și a tot ce s-a acumulat de-a lungul zilei. Aceasta trebuie urmată de spălarea feței cu un produs special, care să conțină acid salicilic, un betahidroxi acid eficient în curățarea porilor. Însă, curățarea în exces duce la deshidratarea tenului, ceea ce duce la producerea unei cantități mai mari de sebum și astfel la apariția mai multor leziuni de acnee.
Fără atingere. Este tentant, este greu de stăpânit dar trebuie să ne gândim ca atunci când “manevrăm” o leziune în speranța de “a trece mai repede” nu facem decât să creștem riscul de infecție, riscul de cicatrizare și de pigmentare postinflamatorie.
Evită sa fii agresiv cu pielea. Sunt multe metode prin care putem să fim agresivi cu pielea și să nu realizăm. Manevrarea leziunilor, curățarea excesivă a pielii sau a porilor, folosirea greșită a tratamentelor antiacneice și exfolierea în exces se numără printre ele. În special exfolierea fizică care folosește particule abrazive care nu sunt indicate pentru nici un tip de ten, în special pentru tenul cu leziuni acneice active, putând să inflameze, să irite și să agraveze.
Nu uita să hidratezi pielea. Hidratarea este importanta pentru toate tipurile de ten, în special pentru tenul cu tendință acneică. Hidratarea sub formă de produse tip gel sau loțiune, non-comedogenice, sunt ideale pentru acest tip de ten. Aceasta este esențială pentru refacerea barierei cutanate, vindecarea leziunilor de acnee și reducerea gravității pigmentărilor și este de nelipsit în cadrul tratamentelor antiacneice.
Fotoprotecția este un must. Crema de fotoprotecție este obligatorie, atât pentru protecția leziunilor active cât și pentru semnele post acneice. Expunerea la soare duce la inflamarea leziunilor acneice, la agravarea semnelor postacenice și a cicatricilor.
Pentru tenul cu tendință acneică este indicat un produs cu consistență scăzută și textură lejeră care să intre repede în piele și care să nu conțină ingrediente cu grad de comedogenitate crescut.
Tratează întreaga piele. Pentru un ten cu tendință acneică trebuie incluse în rutina de ingrijire produse care să ajute atât la tratare cât și la prevenție. Leziunile acneice se formează în timp iar folosirea ingredientelor potrivite poate duce la prevenția acestora sau minimizarea aspectului.
Răbdarea este cheia. Nu este ușor, este frustrant, vrei soluții cât mai rapide…problema este că nu sunt. Tratamentul este unul care necesită timp, încercări, introduceri ușoare și răbdare. Majoritatea tratamentelor sunt iritante și trebuie introduse treptat și asociate cu o rutina de îngrijire blândă care să refacă bariera cutanată. Un produs are nevoie de minim 4 săptămâni pentru a vedea daca este eficient sau nu. Cea mai bună cale este răbdarea, simplificarea rutinei de îngrijire și încercarea unui singur produs tratament pentru minimizarea reacțiilor.
Ai grijă la ce intră în contact cu pielea. Toate lucurile care intră în contact cu pielea (prosop, lenjerie de pat, mâini, telefon), trebuie conștientizat că sunt surse care pot întreține sau agrava acneea. Încearcă să limitezi atingerile la nivelul feței, să igienizezi și să schimbi cât mai des obiectele care ating fața.
Greșelile sunt normale, dar cu puțină informație și educație în îngrijirea pielii numărul lor se poate reduce drastic. Puțină atenție la obiceiurile pe care le ai, răbdarea și schimbările necesare în rutina de ingrijire te pot aduce tot mai aproape de o piele mai sănătoasă.
Love your skiN!