Abonează-te

În ziua de astăzi, deși avem acces mult mai ușor la informație și toate întrebările au răspuns la un click distanță, pot spune ca în ceea ce privește skincare-ul (și nu numai) acest lucru are și un efect negativ. Este important să obții informațiile din surse sigure și să nu te lași copleșită de avalanșa de sugestii/trenduri pe care le vezi pe rețelele de socializare. Less is more.

În acest articol o să simplificăm tot haosul și o să concretizăm cele mai importante ingrediente care pot face parte din rutina de îngrijire, cu efecte dovedite.

Protecția solară

Expunerea la razele ultraviolete este principalul factor care duce la îmbătrânirea prematură la nivel celular. Razele ultraviolete cresc riscul apariției cancerului de piele, pigmentărilor și determină afectarea fibrelor de colagen și elastină ducând la apariția ridurilor si liniilor fine.

Pentru mai multe informații – citește articolul ”Importanța cremei de fotoprotecție”.

Retinoizii

Retinoizii sunt derivați de vitamina A și au ca efect îmbunătățirea aspectului pielii prin accelerarea reînnoirii celulare. De asemenea au efect depigmentant, rol anti acneic și nu în ultimul rând afect antiaging prin stimularea producției de colagen.

O prezentare pe larg găsești în articolele – ”Retinoizii – gold-standardul în antiaging” și ”Cum să folosești retinoizii în rutina de îngrijire”.

Acizii chimici exfolianți

Exfolierea chimică are foarte multe beneficii și are ca efect îmbunătățirea texturii și calității pielii. Aceasta acționează prin îndepărtarea legăturilor dintre celulele de la suprafața pielii, determinând o exfoliere controlată și eficientă. Printre acizii chimici exfolianți, în special AHA (alfa hidroxi acizi) se numără acidul glicolic, acidul lactic și mandelic.

Mai multe informații găsești în articolele – ”Ce este exfolierea chimică ?”, ”Ghidul începătorilor în exfoliere chimică” și ” Acidul glicolic – superstarul în exfoliere chimică”.

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant care are efect antiaging prin creșterea producției de colagen și elastină la nivelul dermului și efect depigmentant prin inhibarea enzimei implicată în formarea melaninei.

Dacă vrei să afli mai multe lucruri, citește articolele – ”Legătura dintre vitamina C și o piele luminoasă” și ” Vitamina C – tot ce trebuie să știi despre utilizarea ei”.

Ceramidele

Ceramidele se găsesc în mod natural la nivelul epidermului și contribuie la formarea barierei protectoare care menține hidratarea la nivel cutanat precum și protejarea pielii de factorii stresanți externi.

Te invit să citești mai multe în articolul – ”Ce sunt ceramidele”.

Peptidele

Peptidele sunt fragmente de proteine, proteine care determină rezistență cutanată și elasticitate. Sunt considerate ingrediente semnal care detectează degenerarea la nivel cutanat și determină creșterea producției de colagen. De asemenea au și un rol antiiflamator și acționează ca agenți umectanți.

Mai multe detalii în articolul – ”Rolul peptidelor în skincare”.

Acestea sunt cele mai studiate ingrediente, cu rezultate promițătoare în refacere la nivel celular, regenerare și protecție. Sper să migrăm către o înțelegere mai bună a produselor pe care le folosim și pe care le achiziționăm. O luptă împotriva marketingului agresiv și împotriva informațiilor eronate care circulă în mod constant. Informația este puterea noastră iar o rutină țintită și cât mai simplificată este cea mai bună abordare pentru pielea ta.

Love your skiN !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *