Abonează-te

Hello!

Uscăciune, crăpaturi, scuame, senzație de disconfort la nivelul buzelor? Toate aceste manifestări se intensifică în special în sezoanele cu temperaturi extreme. Factorii externi precum și obiceiurile pot agrava sau înrăutăți semnificativ aspectul buzelor.

Deoarece buzele nu au o bariera precum restul pielii hidratarea se pierde mai ușor de la acest nivel. Factorii care agravează uscăciunea buzelor sunt temperaturile scăzute, vântul, expunerea la soare precum și anumite ingrediente din balsamurile de buze.

Cauze

Un obicei pe care poți să-l faci zilnic, chiar fără să-ți dai seama este să-ți lingi buzele. Acest simplu gest poate să ducă la deshidratarea buzelor prin îndepărtarea constantă a filmului protector și poate să determine chiar și apariția dermatitei.

O altă cauză sunt factorii externi. Vântul și temperaturile scăzute pot duce la creșterea gradului de uscăciune și deshidratare atât la nivelul pielii cât și la nivelul buzelor. De asemenea, în sezonul cald, expunerea la soare poate duce la deshidratare, arsuri, aspect rugos și risc crescut de afectare solară prin efectele nocive ale razelor UV. La nivelul buzelor cantitatea de melanină este scăzută și astfel capacitatea de protecție este diminuată semnificativ.

Deshidratarea sistemică, pierderile de apă prin efort fizic, transpirația și un aport scăzut de apă duc la efecte vizibile la nivelul pielii și mucoaselor. Acest lucru se poate vedea și în ”kissing area”, care poate să fie modul prin care organismul îți semnalează că este necesar creșterea aportului de apă.

Produsele pe care le folosești pot să producă o serie de reacții la nivelul buzelor. Balsamurile de buze cu parfum sau uleiuri esențiale pot cauza uscăciune, reacție de iritație sau dermatită de contact, în special dacă există o sensibilitate crescută sau o alergie asociată. Alergenii cei mai frecvenți sunt uleiul de castor, parfum, propolis precum și ceara de albine.

Exfolierea poate să agraveze uscăciunea și chiar să deterioreze zona buzelor deoarece la acest nivel nu există strat cornos care face parte din structura pielii, fiind cel mai superficial strat.

Din interior spre exterior. Deficiențele de vitamine, carențele și anumite afecțiuni pot să-și spună cuvântul pe buzele tale. Vitamina B, zincul și fierul sunt importante pentru sănătatea pielii și a buzelor.

Ca și tratament, produsele pe bază de petrolatum și vaselină hidratează și refac structura buzelor prin scăderea pierderilor de apă. Pentru persoanele cu alergii asociate sau sensibilitate crescută este indicat să se folosească produse de hidratare fără parfum sau uleiuri esențiale.

În concluzie, este important să se evite sau să se minimizeze efectele factorilor externi precum vantul, temperaturile scăzute și expunerea la soare. Hidratarea este un alt factor important care nu trebuie neglijat iar produsele folosite trebuie să fie cât mai eficiente pentru a proteja și a oferi suplețe buzelor.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *