Hello!
Imperfecțiunile tenului și excesul de sebum sunt probleme cu care mulți dintre noi ne confruntăm zi de zi. I feel you, problemele cu tenul te pot demoraliza și pot avea un impact important asupra stării tale psihice. Însă cu puțin optimism și ceva mai multă răbdare lucrurile se pot schimba în bine (ușor de spus, greu de făcut, I know).
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care începe de obicei la pubertate dar apare și la adult. Este caracterizată prin exces de sebum, leziuni retenționale – comedoane deschise (aka puncte negre), comedoane închise (aka puncte albe) și leziuni inflamatorii.
Acidul salicilic este un ingredient care reglează producția de sebum, reduce leziunile retenționale și ajută la prevenirea apariției altor leziuni noi. Este un acid exfoliant care face parte din grupul beta-hidroxi acizi (BHA), are efect comedolitic (este lipid-soluble și curăță porii), efect antiinflamator și duh, efect exfoliant.
Spre deosebire de alfa-hidroxi acizi (AHA), acidul salicilic ajunge la nivelul porilor, fiind astfel eficient în tratarea comedoanelor. Este potrivit pentru tratarea leziunilor retenționale și mai puțin eficient pe leziunile inflamatorii. Pentru tratarea leziunilor inflamatorii este indicată folosirea acidului salicilic alături de un ingredient cu efect antibacterian.
Cine poate să folosească acidul salicilic?
Candidații perfecți sunt persoanele cu tenul gras, exces de sebum, pori măriți precum și leziuni de tip retențional. Trebuie evitat de către persoanele cu pielea uscată și sensibilă, putând să irite și să dehidrateze în exces tenul. Find un acid exfoliant, este eficient la un ph scăzut (acid-3-4 ) iar concentrațiile care se găsesc pentru utilizare acasă sunt între 0.5% și 2%. Acesta se găsește în produse de curățare, creme, loțiuni tonice și seruri.
Acidul salicilic trebuie introdus treptat pentru a observa gradul de tolerabilitate și având efect pe producția de sebum poate să usuce în exces pielea, așa că nu uita de hidratare (fyi toate tipurile de ten au nevoie de hidratare).
Bottom line, acidul salicilic este un exfoliant și antiinflamator eficient care merită încercat dacă vrei să elimini imperfecțiunile, fiind un gold-standard în tratarea acestora. Poate să fie considerat un ingredient minune și un aliat de nadejde în lupta împotriva leziunilor încăpățânate care ne dau numai bătăi de cap.
Tu ce produse cu acid salicilic ai folosit până acum?
Love your skiN!
[1]Pubmed Mar-Apr 1992;14(2):247-53, Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads
Referințe
1 | Pubmed Mar-Apr 1992;14(2):247-53, Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads |
---|