Hello!
Auzi frecvent denumirea de ingredient activ dar de multe ori nu știi ce reprezintă, beneficiile pe care le au și unde să le găsești pe eticheta produselor. Acest termen este întâlnit frecvent în lumea skincare-ului (welcome to my world) și poate să provoace confuzie și chiar să fie folosit greșit.
Dar ce este un ingredient activ și ce ingrediente intră în această categorie?
Termenul de ingredient activ se referă la agentul chimic care tratează o anumită problemă și care poate schimba temporar aspectul pielii. Principalele și cele mai întâlnite probleme sunt leziunile acneice, hiperpigmentările, excesul de sebum, aspectul tern și deshidatat precum și ridurile și liniile fine.
Pe scurt, un ingredient ca să fie catalogat “activ” trebuie să aibă o serie de studii și date la bază care să-i dovedească eficiența și să demonstreze modul prin care poate să imbunătațească aspectul tenului (show me what you got).
Printre ingredientele care se încadrează în această categorie se numără :
Acidul salicilic, un beta-hidroxi acid cu efect exfoliant care îmbunătățește textura pielii și luptă împotriva leziunilor retenționale de acnee.
Retinoizii sau derivații de vitamina A aka gold-standardul în anti-aging. Aceștia ajută la stimularea producției de colagen și acționează asupra hiperpigmentărilor, leziunilor de acnee și ridurilor.
Peroxidul de benzoil este un agent antibacterian care acționează asupra leziunilor inflamatorii și retenționale de acnee.
Vitamina C sau acidul ascorbic, un agent antioxidant care protejează pielea împotriva radicalilor liberi, stimulează producția de colagen și uniformizează tenul luptând împotriva hiperpigmentărilor.
Acidul glicolic, superstarul în exfoliere chimica este un alfa-hidroxi acid care îmbunătățește textura tenului prin exfoliere și de asemenea, la anumite concentrații poate să crească producția de colagen.
Oxidul de zinc este unul dintre cele mai eficiente ingrediente de protecție solară, reprezentativ pentru fotoprotecția minerală. Blochează atât razele UVB cât și UVA, nu este iritant și este indicat persoanelor cu intoleranță solară.
Alte ingrediente care pot fi catalogate ca activi sunt: niacinamida, cu multe beneficii studiate precum scăderea producției de sebum, acidul azelaic, un puternic agent antibacterian și antiinflamator utilizat atât în acnee cât și în rozacee precum și acidul hialuronic, un agent umectant care are rolul de a menține hidratarea cutanată și de a oferi aspectul de plumped skin.
Serurile sunt produse unde ingredientele active se găsesc în concentrație mai mare, fiind astfel mai potente și eficiente. Acestea au o greutate moleculară mai mică, au consistență scăzută și permit pătrunderea ingredientelor la nivel cutanat.
Întotdeauna este bine sa citești lista de ingrediente înainte sa cumperi un produs. Ingredientele active trebuie sa fie prezente în prima parte a listei, de obicei printre primele 5 ingrediente de pe eticheta produsului și de asemenea trebuie sa fie menționată concentrația și tipul ingredientului (formă activă sau derivat).
În concluzie, avem câteva ingrediente de bază cu o serie de studii efectuate, care ne pot ajuta în drumul către obținerea și păstrarea unui ten sanatos. Trebuie doar puțină informație, puțină răbdare și un strop de skincare education. Puterea informației este în mâinile tuturor.
Love your skiN!