Hello!
Niacinamida, noul kid in the block despre care ai început să auzi în ultimul timp mai peste tot, ce este, cum acționează și de ce are atăt de multe beneficii. Poți să-l consideri din start un prieten care se pricepe la toate și este super sociabil, asta se traduce prin faptul că are multe efecte benefice și poate fi ușor încorporat în rutina ta de îngrijire.
Ce este și cum acționează?
Niacinamida sau nicotinamida este forma activă a vitaminei B3 (cunoscută și sub numele de niacină). Niacinamida este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubila) și are la bază mai multe studii care îi atestă beneficiile.
Printre aceste beneficii se numără: întărește bariera cutanată prin creșterea producției de ceramide, controlează producția de sebum și are acțiune antiinflamatoare. De asemenea, crește producția de colagen, îmbunatațește elasticitatea pielii și reduce hiperpigmentările.
Este un ingredient foarte stabil și poate să fie folosit în orice moment al zilei. Nu știu ce crezi tu dar eu zic că este un win-win situation. Ce poți să-ți mai dorești de la un produs, right?
Rolurile niacinamidei
Niacinamida stimulează creșterea producției de ceramide, ajutând astfel la întărirea barierei cutanate. De asemenea reduce pierderea de apă transepidermică și crește nivelul de hidratare de la nivelul stratului cornos (stratul extern al epidermului).
Stimulează sinteza de colagen și crește elasticitatea pielii, având astfel un efect antiaging. Studiile au arătat efectul antiaging la concentrații de 4-5% de niacinamidă folosită zilnic timp de 8-12 săptamâni. Niacinamida are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi și împotriva stresului oxidativ, evitând îmbătrânirea prematură a pielii.
Controlează și ameliorează acneea ușoară și moderată, având propietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. De asemenea reglează secreția glandelor sebacee prin reducerea cantitații de sebum.
Datorită efectului antiinflamator, niacinamida poate să fie eficientă și în ameliorarea leziunilor de rozacee, dermatită periorala și chiar dermatită atopică. Diminuează eritemul și inflamația prin întărirea barierei cutanate care devine mai rezistentă.
Are efect antipigmentar prin inhibarea melanozomilor din melanocite (celulele responsabile de producția de pigment) către keratinocite (celulele din stratul cornos). Astfel ajută la reducerea pigmentărilor cutanate și a hiperpigmentărilor postacneice.
Într-un cuvânt, niacinamida are scris superstar all over it și te poate cuceri iremediabil.
Cum o folosim în rutina de ingrijire?
Din fericire, niacinamida este unul dintre cele mai stabile ingrediente, are un ph neutru și aproape toate tipurile de ten se pot bucura de beneficiile ei. Se găsește în produse pe baza de apă, cum ar fi seruri sau creme hidratante și se absoarbe usor în piele. Este un ingredient safe (este safe și în sarcină și alăptare, btw), este tolerat foarte bine în majoritatea cazurilor iar concentrația optimă este între 3-5%.
Se poate combina cu succes cu alte ingrediente active și este considerat bff-ul retinoizilor (cum am zis, este friendly). Încă este dezbatută combinarea cu vitamina C care este un ingredient cunoscut pentru instabilitatea sa, cu toate astea de cele mai multe ori este safe asocierea lor.
Niacinamida este cu siguranță un ingredient surpriză care a devenit un superstar în scurt timp și a reușit să ne cucerească inimile. Poți să-l incluzi ușor în rutina de îngrijire și să vezi ce schimbări și beneficii poate să-ți ofere. Tenul îți va mulțumi pentru alegerile făcute 🙂
Love your skiN!
[1]Journal of cosmetic dermatology, 2004 Apr;3(2):88-93., Nicotinic acid/niacinamide and the skin.
[2]Tanno, O., et al. „Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier.” British Journal of Dermatology … Continue reading
Referințe
1 | Journal of cosmetic dermatology, 2004 Apr;3(2):88-93., Nicotinic acid/niacinamide and the skin. |
---|---|
2 | Tanno, O., et al. „Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier.” British Journal of Dermatology 143.3 (2000): 524-531. |
Cum folosim corect niacinamida? (nr aplicari/sapt, durată folosire)
Hello! Niacinamida poate să fie folosită zilnic pe o perioadă lungă de timp. Se găsește în mai multe tipuri de produse (creme hidratante, seruri) și diverse concentrații. Produsele cu concentrații mai mari de niacinamidă (ex:10%) trebuie introduse cu mai multă precauție și trebuie testată tolerabilitatea cutanată (2-3 aplicari pe săptămână), acestea putând să producă iritație. În schimb, produsele cu concentrații mai scăzute pot fi aplicate zilnic (vezi lista de ingrediente unde este specificată niacinamida) au tolerabilitate excelentă cu aceleași beneficii. Sper că au fost utile aceste informații.