Hello!
Ce este pielea sensibilă și care sunt semnele caracteristice? Pielea sensibilă este foarte moody. Ceea ce înseamnă că este ușor iritabilă, se enervează ușor și de cele mai multe ori nu știi motivul. Este foarte imprevizibilă și nu știi ce poate să declanșeze un episod de furie. Moooody.
Noțiunea de sensibilitate este destul de vastă și diferită pentru fiecare persoană în parte. Este un termen destul de complicat iar semnele și triggerii pot varia de la individ la individ. Aceasta se caracterizează prin semne precum roșeață, mâncărime și senzație de ușoară usturime sau arsură. Factorii care pot declanșa sunt numeroși și pot varia de la produsele de skincare până la factorii externi (temperaturi extreme, vânt, poluare etc).
Obiectivul
Obiectivul este tratarea pielii sensibile și prevenirea apariției simptomelor. Astfel, un pas către acest lucru este simplificarea rutinei de îngrijire care trebuie să conțină doar pașii esențiali. Trebuie evitate tratamentele agresive, exfolierea fizică sau utilizarea concentrațiilor crescute de ingrediente active precum acizii chimici exfolianți, vitamina C sau retinol. De asemenea trebuie evitate produsele care conțin parfum, alcool sau uleiuri esențiale, acestea crescând riscul de sensibilitate. Expunerea la soare este un alt factor care crește sensibilitatea cutanată și poate crește potențialul de iritație.
În tratarea pielii sensibile, un pas esențial este repararea barierei cutanate, care de cele mai multe ori este afectată. Când bariera cutanată este afectată, pielea își pierde capacitatea de apărare față de factorii externi și asta se manifestă prin iritație, deshidratare și roșeață.
Trebuie să fie folosite ingrediente cu rol hidratant și calmant, precum agenți umectanți care restabilesc nivelul de apă și agenți emolienți care previn pierderea de apă transepidermică și ajută la refacerea barierei cutanate.
Pentru reducerea sensibilității și iritației pot fi introduse ingrediente blânde, printre care se numără extractul de aloe vera, niacinamida, ceaiul verde, extractul de licorice și centella asiatica. Acestea ajută atât la repararea barierei cutanate cât și la hidratarea și la calmarea pielii.
În puseu, pielea sensibilă sau sensibilizată poate să reacționeze la orice produs, chiar la produsele pe care le folosești în mod normal. De aceea, rutina trebuie să fie simplificată iar produsele folosite trebuie să aibă o listă de ingrediente cat mai scurtă, pentru a scădea potențialul de iritație. Curățarea cu un produs blând, hidratarea eficientă și protecția solară sunt elementele cheie din rutina ta de ingrijire.
Evită factorii care pot să agraveze sensibilitatea, precum expunerea prelungită la soare, temperaturile extreme, vântul, ingredientele cu potențial crescut de iritație și nu în ultimul rând stresul. Stresul aka frământările noastre și toate provocarile de zi cu zi care ne pot solicita, contribuie la agravarea simptomelor, așa cum se întâmplă în psoriazis, acnee și multe alte afecțiuni cutanate.
Știu că nu este plăcut să ai pielea sensibila (trust me) dar există metode prin care poți s-o îngrijești precum și produse speciale pentru pielea sensibilă și intolerantă care îți pot face atât viața cât și pielea mai frumoasa. Ai grijă de pielea ta!
Love your skiN!