Hello!
Ce sunt hiperpigmentările, de ce apar și cum putem să le deosebim? Dacă și tu te-ai confruntat cu leziuni hiperpigmentare (hello everyone), atunci știi cât de neplacute și persistente pot fi. So, hai să discutăm despre cauzele apariției hiperpigmentărilor, tipurile de pigmentări și modalități de tratare și prevenție.
Cauzele frecvente de apariție sunt razele ultraviolete, leziunile inflamatorii de acnee, dezechilibrele hormonale precum și afecțiunile cronice (eczeme, dermatite).
Geeky stuff
Cum se formează?
Melanocitele sunt celule aflate în stratul bazal (cel mai de jos strat al epidermului) și acestea produc pigmentul melanic. Keratinocitele (celulele care formează straturile epidermului) se află în jurul melanocitelor și primesc transferul de melanină. Melanina este cea care oferă pigment pielii și producția ei în exces determină hiperpigmentările.
Tipurile de hiperpigmentări
Hiperpigmentarea postinflamatorie Apare atunci când pielea este agresată, iritată sau în urma unei leziuni de acnee. Se poate prezenta sub mai multe tipuri de culori, de la roșu-închis la brun. Inflamația este un trigger care determină melanocitele să elibereze mai mult pigment melanic către keratinocite. Este mai frecventă la persoanele cu pielea medie-închisă, unde producția de melanină este mai crescută. De asemenea, cu cât inflamația este mai semnificativă si mai profundă, cu atât leziunea hiperpigmentară o să se vindece mai greu și o să persiste.
Eritem postinflamator Dupa cum îi spune numele, apare după o inflamație, putând să fie cauzată de traumă cutanată cum ar fi tăieturi, exfoliere agresivă sau leziuni de acnee. Spre deosebire de hiperpigmentarea postinflamatorie, acestea sunt mai deschise la culoare, roz-deschis sau roșu. Apar mai frecvent la persoanele cu pielea mai deschisă și pot fi prezente în același timp cu hiperpigmentările postinflamatorii.
Melasma Caracterizată prin plăci pigmentare brune, extinse la nivelul obrajilor, nas, frunte, bărbie și buză superioară. Este mai des întalnită la femei în perioada reproductivă și apare din cauza producției în exces de melanină. Este cauzată de factori genetici, expunere solară și dezechilibre hormonale, fiind cunoscută și sub denumirea de “mască gestațională” (pentru că poate aparea în timpul sarcinii). Este o afecțiune greu de tratat din cauza factorilor genetici și hormonali.
Cum le prevenim și cum le tratăm?
Number one: crema de protecție solară cu acțiune asupra razelor UVB și UVA, precum și evitarea expunerii la soare. Evită ingredientele agresive precum și astringentele pentru a nu irita și usca mai mult pielea, lucruri care pot agrava hiperpigmentările.
Ingredientele care luptă împotriva hiperpigmentărilor sunt hidroquinona (nu este safe in sarcină si alăptare, se folosește în concentrații scăzute pe o perioadă limitată și pe bază de prescripție), eficientă în tratarea hiperpigmentărilor postinflamatorii și a melasmei. Alte ingrediente eficiente sunt arbutinul și acidul kojic. De asemenea, acidul azelaic este potrivit pentru cei care prezintă eritem postinflamator, melasmă precum și rozacee și acnee iar acizii chimici exfolianți ajută la reducerea hiperpigmentărilor prin efectul exfoliant. Alte ingrediente care pot avea efecte asupra hiperpigmentărilor sunt vitamina C (antioxidant), niacinamida precum și retinoizii. Mai multe detalii despre ingredientele care luptă împotriva leziunilor pigmentare într-un articol viitor.
Hiperpigmentările sunt persistente și în funcție de tipul lor pot fi mai ușor sau mai greu de tratat, însă cu puțină protecție aka SPF, mai multă rabdare și un regim de skincare centrat pe tratarea lor, poți obține rezultate semnificative. Don’t give up!
Love your skiN!