Abonează-te

Hello!

Acidul azelaic este un ingredient cu multiple beneficii care se bucură de mai multă atenție, în ultimul timp. Acesta este un acid decarboxilic care provine din cereale precum grâu, orez sau secară. Este un acid cu putere mai mică de exfoliere față de alfa hidroxi acizi precum acidul glicolic sau lactic. Printre principalele lui indicații se numără tenul sensibil cu tendință acneică, hiperpigmentările și rozaceea ușoară sau moderată.

Acidul azelaic are un efect antiinflamator, având ca țintă celulele care sunt mult mai reactive din inflamația prezentă în acnee și rozacee precum și asupra producției în exces de melanină și hiperproliferării de pigment cum este în melasmă.

Rolurile acidului azelaic

Are efect antibacterian și antiacneic, acționând asupra bacteriei care cauzează acneea. Cele mai eficiente concentrații se găsesc între 10 și 20%. De asemenea, reglează producția celulară prin blocarea hiperdiferențierii keratinocitelor, reducând astfel producerea comedoanelor.

Are efect antiinflamator, acționând asupra leziunilor inflamatorii care se regăsesc atât în acnee cât și în rozacee. Concentrația ideală pentru efectul antiinflamator este de 15%.

Unul dintre cele mai importante roluri este acela antipigmentar prin acțiunea pe care o are asupra celulelor hiperreactive care produc pigment, prin blocarea enzimei numită tirozinaza. Are efect pe leziunile de melasmă, pe hiperpigmentările postinflamatorii și postacneice.

În ceea ce privește formularea produsului, aceasta este destul de dificilă deoarece ingredientul activ se găsește sub formă de pudră. Este formulat ca o suspensie, de aceea o mare parte din produse se pot aplica și introduce în rutina de îngrijire mai dificil.

S-a demonstrat că acidul azelaic în concentrație de 15 % sub formă de prescripție se absoarbe mai bine față de alte concentrații si formulări. De cele mai multe ori, ingredientele de susținere, vehiculul și formularea sunt mai importante și fac diferența în obținerea unui produs eficient.

Este indicat să se evite combinarea acidului azelaic cu alți acizi exfolianți cum sunt alfa hidroxi acizii sau beta hidroxi acizii precum și cu retinoizii. Crema de protecție solară cu SPF 50+ este un must și nu trebuie să lipsească din rutina de dimineață.

Acidul azelaic este versatil și adaptabil, potrivit pentru o paletă largă de afecțiuni cutanate. Este printre singurii activi care se pot folosi în timpul sarcinii și alăptării, un plus având în vedere că este eficient pe leziunile de melasmă, care apar sau se înrăutățesc în această perioadă.

Tu l-ai încercat până acum?

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *