Abonează-te

Retinoizii sau familia retinoizilor sunt derivați de vitamina A cu o serie de studii în spate care le atestă rolurile și beneficiile. Aceștia sunt considerați gold-standardul în materie de antiaging. Dar pe lângă efectul antiaging au și un rol important în tratarea acneei.

Printre efectele retinoizilor se numără efectul depigmentant, ameliorarea texturii pielii prin creșterea reînnoirii la nivel celular, efectul antiaging prin stimularea producției de colagen și nu în ultimul rând efectul antiacneic.

Efectul antiacneic

Retinoizii se regăsesc în multe produse antiacneice cu rezultate bune în tratarea și prevenția apariției leziunilor de acnee.  Aceștia ajută la reducerea secreției de sebum, acționează împotriva agentului bacterian din acnee și ajută la curățarea și dezobstruarea porilor, prevenind astfel formarea de noi leziuni acneice.

De asemenea, acționează și asupra cicatricilor post-acneice, reușind să le amelioreze prin creșterea sintezei de colagen și a elasticității cutanate.

Cum îl utilizezi?

Este un ingredient activ cu multe beneficii dar și cu reacții adverse, fiind destul de iritant. Printre reacțiile adverse se numără deshidratare, eritem, iritație, descuamare și senzatie de disconfort. Pentru a evita sau a reduce aceste efecte trebuie introdus lent în rutina de îngrijire. Trebuie început cu un număr scăzut de aplicări pe săptămână, care se crește în funcție de toleranța cutanată.

Având în vedere că retinoizii cauzează uscăciune la nivel cutanat, este important să fie asociați cu o cremă intens hidratantă iar dimineața trebuie aplicat întotdeauna un produs de protecție solară cu SPF 50+. Pentru un ghid detaliat te invit să citești articolul “Cum să folosești retinoizii în rutina de îngrijire? “.

Tipuri

Sunt mai multe tipuri de retinoizi, dintre care cel mai important este acidul retinoic (tretinoin), cea mai potentă formă. Acesta are un important efect antiacneic prin normalizarea keratinizării și scăderea producției de sebum. Alte tipuri de retinoizi sunt cei sintetici precum adapalene, isotretinoin sau tazaroten. Aceștia sunt retinoizi care se eliberează doar cu prescripție medicală de către medicul dermatolog.

Cealaltă grupă include retinoizii care necesită conversie în acidul retinoic precum retinolul, retinaldehida sau retinyl palmitate. Acestea se regăsesc în produsele dermato-cosmetice care nu necesită prescripție medicală.

În concluzie, retinoizii reprezintă un ingredient de bază în tratarea acneei. Important este să găsești forma și concentrația potrivită pentru tine (cu ajutorul unui dermatolog), să-l introduci lent în rutina de îngrijire și să-l aplici constant pentru a vedea în timp efectele.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *