Hello!
Una dintre cele mai comune probleme cu care poți să te confrunți, fie din cauza leziunilor inflamatorii, iritațiilor cronice sau expunerii neprotejate la soare (a big no no) este hiperpigmentarea. Au apărut, le vezi și le tot vezi pentru că nu dispar așa ușor și ai nevoie de multă răbdare pentru a scăpa de ele.
Printre cauzele frecvente de hiperpigmentări se numără razele ultraviolete, leziunile de eczemă, acneea și traumatismele. Acestea se produc prin creșterea producției de melanină si apar sub mai multe forme: hiperpigmentare postinflamatorie, eritem postinflamator, melasmă și pete solare (pentru o descriere mai detaliată te invit să citești “Tipurile de hiperpigmentări”).
Ingredientele care luptă împotriva hiperpigmentărilor
Acidul azelaic
Este un acid decarboxilic natural potrivit în tratarea leziunilor de melasmă, eritem postinflamator precum și în acnee și rozacee. Acesta acționează asupra hiperpigmentărilor prin inhibarea enzimei numită tirozinaza (implicată în formarea pigmentului melanic), inhibând astfel producția de melanină. Are efect antiinflamator, nu produce sensibilizarea la razele ultraviolete și este safe în sarcină.
Acidul kojic
Este un agent antimicrobian cu propietăți antiinflamatorii, bogat în oxidanți și este produs prin fermentarea alimentelor cum ar fi boabele de soia sau orezul. Acesta reduce pigmentările prin acțiunea asupra tirozinazei, mai exact asupra rezervei de cupru din interiorul tirozinazei.
Arbutin
Arbutinul este un extract derivat din afine, coacăze și merișoare și este considerat varianta naturală și precursorul hidroquinonei. Reduce producția de melanină prin inhibarea tirozinazei și este eficient asupra hiperpigmentărilor postlezionale și leziunilor pigmentare de melasmă.
Hidroquinona
Are multe studii la bază si este considerat ingredientul gold-standard în reducerea pigmentărilor, care acționează prin scăderea producției de melanină. Este foarte eficientă în tratarea melasmei și hiperpigmentărilor postinflamatorii, însă nu se poate folosi pe termen lung și poate cauza efecte adverse precum sensibilitate cutanată și iritație. Determină creșterea sensibilitații la razele ultraviolete (SPF dimineața) și nu se folosește în sarcină și alăptare (arbutinul de asemenea trebuie evitat in timpul sarcinii).
Alfa-hidroxi acizii
Alfa-hidroxi acizii sunt acizi chimici exfolianți derivați din fructe și sunt reprezentați de acidul glicolic (superstar), acidul lactic și acidul mandelic. Aceștia ajută la reducerea hiperpigmentărilor prin accelerarea regenerării celulare și efectul exfoliant.
Acidul tranexamic
Este un derivat de aminoacid, eficient în melasmă și în reducerea si prevenirea hiperpigmentărilor postinflamatorii. Are propietăți antiinflamatorii, este blând și poate să fie introdus ușor în rutina de îngrijire.
Extractul de licorice
Extractul de licorice conține glabidrina, un antioxidant care acționează prin blocarea enzimei care cauzează pigmentarea. Acesta ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și efectelor date de razele UV și are efect antiinflamator.
Retinoizii (derivați de vitamina A) acționează asupra hiperpigmentărilor postinflamatorii și melasmei, cresc producția de colagen, accelerează regenerarea celulară și reduc pigmentările.
Niacinamida (vitamina B3) are efect asupra eritemului postinflamator și melasmei iar concentrația optimă este între 3-5%.
Acidul ascorbic (vitamina C) este un antioxidant superstar care luptă împotriva tuturor formelor de hiperpigmentări și este eficient la concentrații între 8-20%.
Crema de fotoprotecție
Crema de fotoprotecție cu factor de protecție crescut 50+ este aliatul de nădejde, nelipsit în lupta și prevenția hiperpigmentărilor. Trebuie folosit un produs broad spectrum care acționează atât asupra razelor UVB cat și asupra razelor UVA. Cel mai eficient ingredient care oferă o protecție ridicată este oxidul de zinc, pe care îl găsești în produsele de fotoprotecție minerală.
Acestea sunt ingredientele eficiente în tratarea hiperpigmentărilor și în prevenția lor. Nu uita, îngrijirea pielii înseamnă educație, puțină disciplină și multă răbdare.
Tu ce ai încercat până acum?
Love your skiN!