Hello!
Melasma este o afecțiune cutanată care se manifestă prin apariția unor plăci sau zone hiperpigmentate la nivelul feței, care debutează de cele mai multe ori în timpul sarcinii din cauza dezechilibrelor hormonale.
Aceasta apare sub formă de hiperpigmentări de culoare bună, localizate în special pe frunte, obraji și deasupra buzei superioare. Modificările hormonale suferite determină pielea să fie mai sensibilă la razele ultraviolete, ceea ce duce la creșterea producției de melanină de unde rezultă hiperpigmentarea.
Dezechilbrele hormonale includ sarcina, metodele de contracepție precum anticonceptionalele sau alte tratamente de tip hormonal.
Cum se poate preveni și trata ?
Din păcate, melasma este o condiție cutanată care este foarte dificil de tratat și de cele mai multe ori are efecte permanente.
Cea mai bună și mai importantă prevenție este protecția solară cu produse cu factor de protecție ridicată și aplicare corectă și regulată. De asemenea, este foarte important să eviți să te expui la soare și să folosești măsuri de protecție precum o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.
Tratament
Cand vorbim de tratament, este importantă perioada în care se efectuează, în funcție de care se stabilește tipul de ingrediente folosite .
În timpul sarcinii și alăptării se folosește cremă de protecție solară iar ca ingrediente safe în timpul sarcinii se poate folosi niacinamida, acidul azelaic precum și vitamina C. Acestea sunt ingrediente care lupta impotriva pigmentărilor prin scăderea producției de melanină.
Dacă tratamentul nu se face în această perioadă (sarcină sau alăptare), se pot folosi produse cu retinoizi care au rolul de a crește turnoverul celular și de a stimula regenerarea celulara care duce în timp la atenuarea aspectului hiperpigmentărilor.
Alt ingredient folosit în tratarea leziunilor de melasmă este hidroquiniona, cu multe beneficii și de asemenea reacții adverse dacă nu este folosit corespunzător.
O altă variantă sunt peelingurile chimice cu acizi chimici exfolianți cu concentrații mai mari precum și peelingurile combinate. Acestea au ca target pigmentul de la nivelul epidermului, sunt efectuate de profesioniști și sunt soluții de tratament eficiente pentru persoanele care suferă de melasmă.
Managementul melasmei implică ajutorul și supravegherea unui medic dermatolog, timp, precum și asteptări realiste în ceea ce privește rezultatele. Este o afecțiune greu de tratat, din cauza factorilor care o declanșează și tratării dificile a leziunilor pigmentare.
Reminder – Prevenția prin fotoprotecție solară și tratamentul adecvat sunt cei mai importanți pași in managementul melasmei.
Love your skiN !