Abonează-te

Hello!

Dacă ar exista o listă cu lucrurile care nu-mi plac, pot să zic că hiperpigmentările ocupă un loc binemeritat. Hiperpigmentările sunt acele zone unde concentrația de melanină este mai crescută și pot fi cauzate de o serie de factori precum expunerea la soare, leziunile de acnee și afectările hormonale.

Sunt mai multe tipuri de hiperpigmentări printre care se numără eritemul postinflamator, hiperpigmentările postinflamatorii și leziunile de melasmă.

Din păcate, hiperpigmentările sunt o afecțiune cutanată greu de tratat, cu multiple cauze – hormonale, genetice, expunere la radiații ultraviolete.

Prevenția este cheia în acest aspect și cea mai importantă măsură de prevenție este folosirea cremei de fotoprotecție cu factor de protecție ridicat, zi de zi, indiferent de anotimp.

Dacă vorbim de acnee, prevenția constă în tratarea leziunilor de acnee, evitarea tratamentelor și procedurilor agresive pentru a evita apariția cicatricilor și a hiperpigmentărilor postinflamatorii. Este foarte importantă protecția pielii și refacerea barierei cutanate pentru prevenția și scăderea riscului de apariție al leziunilor pigmentare.

Hiperpigmentările postinflamatorii pot fi cauzate și de leziuni inflamatorii de eczemă, dermatită de contact, diverse afecțiuni cutanate, reacții alergice sau arsuri.

Melasma este o afecțiune cutanată care determină leziuni de tip pigmentar, declanșate în special de factori hormonali sau genetici, apărute cu precădere în timpul sarcinii. Este o afecțiune cutanată greu de tratat și destul de greu de prevenit, însă este agravată ca toate tipurile de hiperpigmentări de expunerea la soare.

Cum se pot trata?

Printre ingredientele de bază care luptă impotriva pigmentărilor se numără hidroquinona, un ingredient cu numeroase beneficii în tratarea leziunilor de melasmă și a hiperpigmentărilor postinflamatorii prin scăderea producției de melanină. Acesta trebuie prescris și folosit sub supravegherea unui medic dermatolog, avand o serie de reacții adverse și interdicții.

Alt ingredient util este și acidul azelaic. Acesta are multiple beneficii atât în tratarea hiperpigmentărilor prin inhibarea enzimei implicată în formarea melaninei cât și în tratarea leziunilor active de acnee și rozacee.

Printre celelalte ingrediente folosite în tratarea hiperpigmentărilor se numără acidul kojic, acidul tranexamic, acidul glicolic, vitamina C precum și derivații de vitamina A, cum este retinolul.

Alte variante de tratament pot include anumite tipuri de proceduri, cum sunt peelingurile chimice, sedințele de microneedling sau tratamentele cu laser.

Cel mai bun lucru care se poate face este adoptarea unei strategii de prevenție și tratare combinată cu așteptări realiste. Primul pas este formarea unei rutini care include protecție solară eficientă, ingrediente care să protejeze bariera cutanată precum și ingrediente care să trateze pigmentările. Și nu în ultimul rând se pot lua în calcul anumite tipuri de proceduri care pot ajuta la reducerea și ameliorarea acestora.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *