Abonează-te

Hello!

Acneea este o afecțiune cronică care afectează un procent semnificativ din populație. Este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cutanate cu un impact semnificativ asupra sănătății psihice. De aceea, pentru tratarea acneei este necesar un tratament potrivit nevoilor și stadiului de afectare precum și de o înțelegere mai bună.

Iar pentru a înțelege cum apare și cum funcționează tratamentele, trebuie să știm cauzele care duc la apariția leziunilor de acnee.

Cauzele acneei

1. Una dintre cauze este producția crescută de sebum, care este mediată de hormonii androgeni. Pubertatea este perioada de debut, atunci când glandele sebacee devin mai active iar producția de testosteron crește. Aceste modificări hormonale duc la creșterea producției de sebum, care este primul pas în patogeneza acneei.

De asemenea, tot în cadrul afectării hormonale se încadrează și acneea hormonală și sindromul ovarelor polichistice, care se însoțește de o serie de alte manifestări.

2. A doua cauză este determinată de producția crescută de sebum care duce la ocluzie și la creșterea coeziunii intercelulare dintre keratinocite. Aka celulele de la nivelul pielii se lipesc între ele și duc la obstrucția porilor.

3. Altă cauză este producția bacteriană crescută a bacteriei cauzatoare de acnee, inițial cunoscută sub numele de Propionibacterium acnes, care acum are denumirea de Cutibacterium acnes. Aceasta se află în flora cutanată normală dar proliferează în cazul persoanelor cu acnee.

4. Ultima cauză, care este o consecință la toate celelalte etape din patogeneză, este inflamația. Aceasta apare în urma răspunsului celulelor imune care sunt semnalate pentru a ataca bacteria.

Acestea sunt cauzele acneei, care au un efect de domino prin intercalarea și legătura dintre ele. Astfel, putem să înțelegem de ce apar și cum se formează leziunile de acnee.

Cunoscând etapele din patogeneza acneei, tratamentele trebuie să țintească cât mai multe căi pentru a lupta împotriva acesteia.

Pentru producția crescută de sebum – ingredientele care acționează pe această cale sunt retinoizii topici sau orali (isotretinoin comprimate – în cazul formelor severe) sau acidul salicilic, un acid exfoliant care pătrunde la nivelul porilor.

În ceea ce privește obstrucția porilor se recomandă ingrediente care scad legătura dintre keratinocite și care cresc turnover-ul celular cum sunt retinoizii sau acizii chimici exfolianți.

Pentru producția bacteriana crescută, ingredientele de bază sunt peroxidul de benzoil, care se regăsește în atâtea produse antiacneice precum și acidul azelaic.

Iar pentru combaterea inflamației ingredientele care pot fi eficiente sunt derivații de vitamina A precum și niacinamida (vitamina B3).

În concluzie, acneea este o afecțiune complexă influențată atât de factori interni cât și de factori externi. Înțelegerea etapelor din patogeneza ei sunt importante pentru a înțelege cum se formează leziunile de acnee precum și pentru alegerea tratamentelor care țintesc aceste etape.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *