Abonează-te

Hello!

Bariera cutanată este stratul protector de la suprafața pielii care protejează pielea de factorii externi, pierderea de apă transepidermică și bacterii. Aceasta este formată din ceramide, acizi grași și lipide.

Factorii care pot afecta bariera cutanată

Factorii care pot afecta bariera cutanată pot fi externi – temperaturi extreme, vânt puternic, apa de temperaturi crescute sau expunerea la soare. În această categorie intră și procesul de curățare, în cazul în care se folosesc săpunuri sau produse de spălare agresive care atacă și afectează bariera cutanată. Aceste produse de spalare au de obicei un ph alcalin (mai mărit) față de ph-ul cutanat care este mai acidic (4,5-5,5).

Alți factori implicați sunt stresul, care poate să ducă la creșterea inflamației din cauza creșterii nivelelor de cortizol, factorii genetici, anumite afecțiuni precum diabetul precum și alergii asociate sau alergeni.

De asemenea, există și ingrediente cu foarte multe beneficii care dacă nu sunt folosite corespunzător pot duce la afectarea stratului protector al pielii. Aici se încadrează acizii chimici exfolianți, retinoizii sau derivații de vitamina A care pot avea un puternic efect iritant dacă sunt folosiți în exces.

O piele cu bariera cutanată afectată este mult mai sensibilă, poate să prezinte descuamare, zone uscate și rugoase și de cele mai multe ori se asociază cu senzația de mâncărime sau înțepătură. O adevarată plăcere!

În momentul în care experimentezi asftel de simptome este timpul să faci niște schimbări în rutina de îngrijire. Aceasta trebuie să includă doar produse fără parfum sau alți iritanți, care au scopul de a calma și de a reface bariera cutanată.

În procesul de refacere, rutina de îngrijire trebuie simplificată astfel încât să cuprindă cât mai puține etape. Produsul de spălare trebuie sa aibă un ph cât mai apropiat de ph-ul natural al pielii si să ajute la repararea barierei cutanate. Crema hidratantă este un must și trebuie să conțină ingrediente de refacere precum ceramidele sau acizii grași.

În această perioadă, exfolierea, ingredientele potente precum și orice fel de tratamente trebuie evitate. Factorii externi sunt și ei importanți – trebuie evitate temperaturile extreme, fricțiunea și orice factor iritant. De asemenea, nu este o idee rea achiziționarea unui umidificator care să ajute la reglarea umidității din mediul ambiental.

Este important să-ți cunoști pielea și semnele care arată că trebuie să faci o schimbare și să te dai un pas (sau mai mulți) în spate. Moderație, blândețe și grijă față de pielea ta – aceștia sunt pașii cheie pentru o piele și o barieră cutanată sanatoasă.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *