Abonează-te

Hello!

Te-ai întrebat vreodată de ce ai nevoie de cremă de fotoprotecție, cum acționează și ce înseamnă până la urmă acest SPF? Atunci acest articol este pentru tine, pentru a răspunde la câteva întrebări și mai ales pentru a te convinge de importanța fotoprotecției (pe toată durata anului). Dacă alegi să faci un singur lucru pentru pielea ta, atunci acela să fie aplicarea cremei de fotoprotecție (mic drop).

Dar ca să înțelegi importanța fotoprotecției, mai întâi trebuie să știi de ce anume te protejezi, nu? Și anume de radiațiile ultraviolete (UV), mai exact de cele două tipuri, UVA și UVB care ajung la suprafața pământului.

Alert – geeky stuff

Razele UVB au o lungime de undă mai scurtă (280-315 nm), sunt responsabile de arsurile solare și determină apariția petelor solare, pigmentărilor și joacă un rol important în apariția cancerului de piele.

Razele UVA au o lungime de undă mai lungă (UVA 1- 340-400 nm si UVA 2 – 315-340 nm), penetrează mai profund și afectează ADN-ul celular, ceea ce determină îmbătrânirea cutanată și apariția cancerului de piele. Acestea pătrund în derm și distrug fibrele de elastină și colagen ducând astfel la fotoîmbătrânire, pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor.

Ai două motive importante pentru care trebuie să folosești crema de fotoprotecție: evitarea efectului imediat dat de razele UV cum sunt arsurile solare și evitarea efectelor pe termen lung, printre care se numără cancerul de piele și îmbătrânirea cutanată prematură.

SPF?

Dar până la urmă ce este acest SPF, sau pe românește FPS (factor de protecție solară) și ce reprezintă. SPF reprezintă raportul dintre doza de radiație UV necesară să producă un eritem mediu pe pielea protejată (2mg/cm2) și doza de radiație UV necesară să producă același eritem pe pielea neprotejată. Cu alte cuvinte, SPF-ul arată cât poți să stai în soare fară să te arzi și reprezintă protecția împotriva razelor UVB. Astfel, daca de obicei te arzi dupa 10 minute de expunere la soare si folosesti un produs cu SPF 20, atunci ai 20 x 10 minute, adica 200 de minute de protectie. Se multiplica numarul factorului de protectie cu durata de timp pana la ardere.

Pentru protecția împotriva razelor UVA trebuie să fie specificat pe produs – broad spectrum ce asigură protecție atât pentru UVB cât și pentru UVA. Pentru a identifica protecția împotriva razelor UVA pe anumite produse de protecție solară o să fie trecut PA (acesta cuantifică protecția împotriva UVA de la + la +++++).

Ce cantitate trebuie să aplici?

Cu siguranță mai mult decât folosești în mod normal (you know i’m right), cantitatea recomandată de produs este de 2mg/cm2. Una dintre probleme, în afară de skipul reaplicării cremei cu SPF este subdozarea cantitații pe o care o aplici, care automat o să determine scăderea eficacitații. Pentru față și gât este recomandată o cantitate similară unei 1/2 linguriță iar pentru corp cantitatea similară unui shotglass. De aici vine și imposibilitatea unui produs de makeup, cum este fondul de ten, bb cream, pudră sau primer să fie eficient.

În concluzie, este dovedit că utilizarea zilnica a produselor de protecție solară este eficientă în prevenirea și reducerea riscului afecțiunilor cauzate de razele UV și în prevenirea fotoîmbătrânirii.

Sper că am reușit să te conving cât de importantă este fotoprotecția. Este asul tău din mânecă și prietenul tău pe viață pentru a avea și a menține o piele tânără și sănătoasă.

Crema de fotoprotecție face parte din rutina ta de dimineață?

Love your skiN!

[1]Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;3(3):185-91

[2]Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;73(2):73-9.

[3]J Am Acad Dermatol 2008 May;58(5Suppl2):S149-54.doi: 10.1016/j.jaad.2007.04.035.

Referințe

Referințe
1 Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;3(3):185-91
2 Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;73(2):73-9.
3 J Am Acad Dermatol 2008 May;58(5Suppl2):S149-54.doi: 10.1016/j.jaad.2007.04.035.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *