Abonează-te

     Hello!

    Procesul natural prin care trecem o să ne aducă din ce în ce mai aproape de momentul în care o să facem cunoștință cu primele semne de maturitate. Ce putem să facem este să încercăm să amânăm puțin acest moment, să prevenim într-o anumită măsură apariția liniilor fine și a ridurilor și să îmbunătățim aspectul celor pe care le avem deja.

  Liniile fine si ridurile pot apărea la nivelul frunții, pe zona conturului ochilor și colțul extern precum și în jurul buzelor și la nivelul gâtului.

  Cum se formează și de ce apar?

  Cauzele formării ridurilor sunt numerose și pot fi determinate de procesul natural de îmbătrânire- factorii intrinseci precum și de factorii extrinseci. Factorii intrinseci se referă la scăderea producției de colagen, elastină și acid hialuronic, care apare pe măsură ce înaintăm în vârstă.  Factorii extrinseci sunt reprezentați de expunerea cronică la soare care distruge colagenul și elastina și determină fotoîmbătrânirea. Din aceeași categorie fac parte și alimentația necorespunzătoare, obiceiurile nesănatoase (fumatul) și neaplicarea sau aplicarea necorespunzătoare a cremei de fotoprotecție.

  Ridurile de la nivelul frunții sunt riduri dinamice și apar inițial ca niște linii fine care sunt evidențiate atunci când faci anumite expresii faciale. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ele devin permanente și făra a face aceste mișcări. Pentru tratare și prevenție se poate încorpora în rutină exfolierea chimică, în special acidul glicolic care are posibilitatea de a pătrunde mai profund la nivel cutanat și de a îmbunătăți textura pielii.

 Ridurile din jurul ochilor devin mult mai vizibile atunci când zâmbești sau mijești ochii (în special la persoanele care au probleme cu vederea sau au ochi fotosensibli). Trebuie să ai grijă la expunerea la soare, la lumina puternică precum și la orele extra pe care le petreci în fața calculatorului. Asigură-te că te duci regulat la control oftalmologic și întotdeauna folosești ochelari de soare cu protecție UV.

  Ridurile din jurul buzelor apar tot din cauza miscărilor frecvente pe care le facem zi de zi precum și din cauza anumitor obiceuri (fumat, băutul cu paiul).

 Ridurile de la nivelul gâtului pot fi prevenite prin conștientizarea poziției și limitarea timpului în care folosești telefonul. De asemenea, gâtul trebuie inclus tot timpul în rutina de ingrijire, în această zona pielea fiind mult mai sensibilă și mai subțire. Poți să încerci un acid exfoliant blând la nivelul gâtului și decolteului o dată pe săptămână urmat apoi de un produs hidratant.

Cum putem să le prevenim?

 Prevenția pentru toate tipurile de riduri include cațiva pași esențiali. Evită expunerea la soare, folosește crema de fotoprotecție cu efect atât asupra razelor UVB cât și UVA (broad spectrum), aplică în cantitate corespunzătoare pentru protecție eficientă și nu uita de reaplicare pe parcursul zilei. Caută produse de fotoprotecție fără parfum, compatibile cu zona sensibilă a conturului ochilor, formulate pentru ochi sensibili. Aplică pe toate zonele expuse și nu uita de urechi, gât și decolteu.

 De asemenea include în rutina ta de îngrijire antioxidanți care neutralizează radicalii liberi produși în urma expunerii la soare. Acești radicali liberi deteriorează celulele precum și colagenul și elastina. Vitamina C (acidul ascorbic) este unul dintre cei mai importanți reprezentanți care are acțiune antioxidantă și are rol în creșterea producției de colagen și în diminuarea degradării acestuia.

Hidratarea pielii este importantă pentru o barieră cutanată sănătoasă, prin evitarea pierderii de apă transepidermice și păstrarea elasticității cutanate.

 Atât pentru prevenție cât și pentru tratarea ridurilor și liniilor fine, retinoizii sunt gold-standardul în anti-aging cu o serie de studii la bază care le atestă eficacitatea. Aceștia îmbunătățesc textura pielii și stimulează producția de colagen. Pentru mai multe informații te invit să citești articolele destinate acestui ingredient.

 Deși nu putem să controlăm procesul natural de îmbătrânire (care este un lucru absolut normal), putem în schimb să controlăm grija pe care o avem față de pielea și de corpul nostru. Alimentația echilibrată, protecția solară zilnică și o rutină de îngrijire care să includă antioxidanți și ingrediente care încurajează producția de colagen, sunt aspecte care te ajută să-ți menții un ten sănătos și cu aspect tânăr.

Love your skiN! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *