Hello!
Acneea de pe corp nu este diferită față de cea facială, cauzele sunt asemănătoare, aspectul este asemănător și ne enervează în egală măsură. Acneea de pe corp afectează în special regiunea bogată în glande sebacee, mai exact umerii și toracele posterior. Aceasta apare sub formă de papule, comedoane deschise, închise, pustule și în cazuri mai severe noduli.
Printre cauze se numără excesul producției de sebum, acumularea de celule moarte și blocarea porilor care duc la apariția leziunilor de acnee.
Alți factori care duc la apariția sau înrăutățirea acneei de pe corp sunt transpirația, frecarea, temperaturile crescute și îmbrăcămintea strâmtă din materiale sintetice care duc la creșterea iritației și inflamației foliculului pilos.
Cum se poate trata?
În primul rând, dacă ești o persoană activă, care face mișcare regulat (good for you), dușul este foarte important după fiecare sesiune și mai ales după un episod în care ai transpirat excesiv. Pentru zonele afectate este indicat să folosești un gel de spălare cu ingrediente precum acizi chimici exfolianți (acid salicilic sau acid glicolic) care au propietatea de a exfolia blând și de a impiedica formarea de leziuni acneice.
De asemenea, ai grijă la tot ce intră în contact cu pielea, de la îmbrăcăminte și până la prosoapele pe care le folosești. Încearcă să optezi pentru îmbrăcăminte din bumbac, lejeră care să nu producă fricțiune la nivel cutanat. Evită purtarea materialelor care determină frecare și mențin mediul umed pe o perioadă lungă de timp – cum sunt ghiozdanele/ poșetele (în special pe timp de vară). Spală frecvent lenjeria care vine in contact direct cu pielea (sutien, maieu), de preferat la o temperatură mai crescută. Același lucru se aplică și pentru prosoape și lenjeria de pat, acestea putând să adune o cantitate crescută de bacterii.
Si nu în ultimul rând, ai grijă să nu traumatizezi leziunile, pe cât de imposibil și satisfacator pare. Tot ceea ce se obține este creșterea inflamației locale, răspândirea infecției și riscul crescut de cicatrici.
Ca și tratament, este o mică diferență față de acneea facială din cauza accesului mai greu la zona care trebuie tratată. Există tratamente sub formă de spray pentru o aplicare mai ușoară, în special pentru o suprafață mai mare cum este toracele. De asemenea există și loțiuni care se pot aplica uniform pe suprafața tratată. Acestea conțin în general ingrediente active precum acid salicilic și ingrediente cu propietăți antiinflamatoare, de calmare și de reducere a sebumului precum niacinamida sau tea tree oil.
Formele mai severe necesită consult la medicul specialist și tratamente medicamentoase precum antibiotice orale, tratamente topice cu peroxid de benzoil și retinoizi sau tratamente mai severe.
Cu puțină grijă asupra stilului de viață, acneea de pe corp poate să fie tratată eficient și ținută sub control cu tratamente de întreținere potrivite.
Love your skiN!