Abonează-te

Hello!

Dacă te confrunți cu exces de sebum, pori dilatați, leziuni retenționale sau inflamatorii, atunci fă-ți puțin timp și citește acest articol. Tenul gras cu tendință acneică predomină în rândul adolescenților dar este prezent și la vârsta adultă (hormoni and stuff).

Acneea este cauzată de o serie de factori, printre care se numără producția în exces de sebum și dezechilibrele florei microbiene. Activitatea glandelor sebacee și producția în exces de sebum este influențată de hormoni. În acest climat, bacteria cauzatoare de acnee, Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes), care este parte din flora normală a pielii, se multiplică și se dezvoltă. Acești factori împreună cu keratinizarea anormală de la nivelul foliculului duc la formarea leziunilor de acnee.

Există mai mai multe tipuri de leziuni de acnee și fiecare necesită tratamente diferite. Sunt leziuni non-inflamatorii sau retenționale (comedoane deschise și închise aka puncte negre si albe), leziuni inflamatorii (aka coșuri) sau leziuni mai profunde (noduli), precum și leziunile postinflamatorii (hiperpigmentări postlezionale și cicatrici).

Ce obiective trebuie să aibă rutina de ingrijire ?

  • să controleze și să reducă producția de sebum
  • să prevină obstruarea porilor (clogged pores) – caută termenul non-comedogenic pe eticheta produselor
  • să reducă inflamația apărută în urma leziunilor de acnee de tip inflamator
  • hidratarea – crema de hidratare reglează producția de sebum și ajută la refacerea barierei cutanate
  • fotoprotecția – protejează împotriva razelor UV care agravează leziunile active de acnee precum și hiperpigmentările postlezionale (keep that in mind)

Trebuie evitate produsele de curățare cu ph mare care au ca efect uscarea pielii și afectarea barierei cutanate. Este de preferat folosirea unui produs de curățare blând alternant cu unul cu ph puțin mai acid cu beta-hidroxi acizi (acid salicilic) care curăță porii în profunzime și îndepărtează excesul de sebum.

Ingrediente eficiente

Acidul salicilic – acid exfoliant din grupul beta-hidroxi acizi care reglează producția de sebum, are efect comedolitic și reduce leziunile retenționale.

Acidul azelaic – are efect antibacterian, acționează asupra bacteriei cauzatoare de acnee P. acnes (Cutibacterium acnes) și are efect pe leziunile inflamatorii de acnee. Pe lângă efectul antiinflamator are și efect depigmentant, fiind eficient asupra hiperpigmentărilor postacneice. Este safe în sarcină și alăptare,în comparație cu alte ingrediente antiacnee (acid salicilic, retinoizi).

Peroxidul de benzoil – agent antibacterian care acționează pe leziunile inflamatorii și retenționale și are efect exfoliant. Acționează la nivelul P. acnes, reușind să o distrugă și astfel ajută la prevenirea apariției altor leziuni noi. Ca și efecte adverse, poate să usuce în exces zona tratată și să irite pielea, de aceea trebuie introdus lent și stopat în cazul în care nu este bine tolerat. Este destul de tricky și nu se folosește niciodată alături de retinoizi.

Retinoidul sau vitamina A – clasă de ingrediente cunoscută pentru rolul anti-aging precum și anti-acneic. Favorizează reînnoirea celulară, ajută la reducerea secreției de sebum și acționează asupra leziunilor inflamatorii. Acesta se folosește întotdeauna seara și nu se combină cu alte ingrediente.

Niacinamida sau vitamina B3 – controlează producția de sebum, prezintă propietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și are efect antipigmentar, ajutând la reducerea hiperpigmentărilor postacneice.

Acestea sunt cele mai importante ingrediente care luptă împotriva diferitelor leziunilor de acnee precum și împotriva hiperpigmentărilor postlezionale, care sunt la fel de enervante ca și leziunile active. Întotdeauna este indicată o vizită la medicul dermatolog care poate decide ce tratament poți să folosești în funcție de tipul de leziuni și de severitatea lor, pentru a preveni apariția hiperpigmentărilor și a cicatricilor.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *