Abonează-te

Acneea este o afecțiune cronică foarte des întalnită care afectează în principal adolescenții dar și persoanele adulte. Acneea are mai multe grade de severitate în funcție de tipul de leziuni, extindere și simptomatologie. Acneea poate să fie ușoară, moderată sau severă. Aceasta poate să fie de tip retențional (în care predomină leziunile de tip comedon inchis sau deschis), de tip inflamator (leziuni de tip papule sau pustule) sau de tip nodulo-chistic (în care predomină leziunile profunde de tip nodular sau chistic).

Este bine să consulți un dermatolog, indiferent de gradul de severitate al acneei. Este important să se stabilească de la bun început o rutină de îngrijire care să prevină și să trateze leziunile existente. De asemenea, trebuie urmate indicațiile pentru evitarea produselor și obiceiurilor care pot înrăutăți acneea.

Trebuie să mergi la un consult dermatologic atunci când prezinți o acnee de tip inflamator și în special nodulo-chistic, în care leziunile sunt profunde și dureroase. Aceste leziuni au un risc foarte crescut de a produce cicatrici și hiperpigmentări postinflamatorii. Este necesară o evaluare extinsa, deoarece acneea are mai mulți triggeri și se asociază și cu alte afectiuni interne care trebuie investigate.  Acneea moderat-severă necesită de cele mai multe ori un tratament oral sub supraveghere regulată.

De asemenea, este bine să consulți un medic dermatolog atunci tratamentele over the counter pe care le folosești (în cazul unor leziuni de acnee ușoară) nu iși mai fac efectul. Este important să folosești un singur produs cu acțiune antiacneică pentru a vedea daca are efect. Efect care se poate reevalua după o utilizare regulată a produsului timp de 4 săptămâni.

Este indicat să vizitezi un dermatolog atunci când acneea tot tinde să reapară și are o evoluție ondulantă. Este important să identifici factorii triggeri care declanșează sau agravează leziunile. Aceștia pot fi de tip alimentar – produse tip fast-food, lactate sau cele cu conținut crescut de zahar, stresul sau poluarea.

Așa cum am mai amintit, în acnee avem atât leziuni active cât și semne postacneice care pot fi sub formă de hiperpigmentări postinflamatorii sau cicatrici. Acestea sunt uneori chiar mai deranjante decat acneea propriu-zisă și se tratează mai greu. De aceea este important să ai un tratament corect, potrivit pentru tine, pentru a preveni apariția leziunlor de acnee și pentru a minimiza semnele postacneice.

Trebuie să apelezi la un ajutor extern, atunci cand acneea îți afecteaza starea psihică, indiferent de gradul de severitate. Dacă se observă modificări în comportament, în relațiile sociale precum și în activitațile de zi cu zi, este indicat să se caute ajutor de specialitate. Mai multe informații pe acest topic găsești în articolul “Acneea și sănătatea psihică ‘’.

În concluzie, indiferent de gradul de afectare, încearcă sa faci o vizită la dermatolog pentru evaluare, sfaturi, indicații utile și tratament de specialitate.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *