Abonează-te

Hello!

Un subiect care trebuie dezbătut mai des este îngrjirea tenului și modificările care apar la nivelul pielii în diferitele faze ale ciclului menstrual. Dacă ești conștientă de schimbările care apar în apropierea ciclului menstrual, poți să faci mici modificări în rutina de skincare care să te ajute să treci cu mai multă ușurință peste greutățile care apar în această perioadă.

Fazele ciclului menstrual includ etapa menstruală, faza foliculară urmată apoi de ovulație și de faza luteală. Fiecare fază prezintă o serie de modificări hormonale precum și schimbări la nivelul pielii. Let’s dive in.

Menstruația – zilele 1-7

În această perioadă nivelul de estrogen și progesteron se află la un nivel scăzut iar pielea tinde să fie mai uscată și să aibă un aspect tern.

Tenul este mai sensibil și este indicat să se folosească produse de curățare blânde și hidratare cu agenți umectanți și calmanți ca acidul hialuronic și aloe vera. Este important să eviți agenții exfolianți puternici sau ingredientele active cu potențial iritant în concentrații mari din cauza sensibilității crescute.

De asemenea, în această perioadă pigmentările pot fi mai intense, aceasta fiind și faza în care leziunile acneice premenstruale tind să se vindece.

Faza foliculară – zilele 8-13

Yey, acesta este momentul în care strălucești, radiezi din interior spre exterior și ai cea mai multă energie. Eu zic să profiți de asta, că nu durează mult.

Este faza în care mucoasa uterină începe să crească și să se refacă și în care nivelul de estrogen crește, atingând valoarea maxima înainte de ovulație. În această perioadă pielea este mai luminoasă iar regenerarea celulară atinge un vârf aka good skin day. Este momentul optim pentru introducerea exfolianților chimici (AHA, BHA) și ingredientelor active deoarece în această perioadă scade potențialul de sensibilitate.

Ovulația – zilele 12-14

În aceaste zile estrogenul ajunge la nivel maxim, te simți încrezătoare și ai randament în tot ceea ce faci. Ai un nivel crescut de energie iar pielea ta arată cel mai bine.

Faza luteală – zilele 15-28

În această perioadă nivelul de estrogen scade iar cel de progesteron crește. Este faza în care crește producția de sebum și potențialul comedogenic, factori care duc la formarea leziunilor de acnee.

Acum este necesară utilizarea produselor care previn inflamația și apariția leziunilor acneice. Aici ne referim la acizii exfolianți, în special acidul salicilic care poate sa fie folosit atât în produse de spălare pentru o curățare în profunzime cât și sub formă de loțiuni tonice, creme sau tratament. Totul trebuie echilibrat cu ingrediente calmante, hidratante și de refacere. Să nu dai skip la crema hidratantă (never), aceasta ajutând la refacerea barierei cutanate și vindecarea mai rapidă a pigmentărilor postlezionale.

În perioada premenstruală (zilele 25-28) pot apărea leziuni acneice sau leziuni chistice dureroase în special pe zona mandibulei și bărbiei. De asemenea, hiperpigmentările sunt mult mai intensificate iar totul vine la pachet cu o stare crescuta de iritabilitate și nervozitate. PMS, acel moment magic.

Scopul principal în aceste zile este să reducem inflamația, să folosim ingrediente și să avem o dietă bogată în alimente care să reducă procesul inflamator. Trebuie evitate sau cel puțin consumate în cantități reduse: zahărul, carbohidrații, alimentele procesate și prăjite, alcoolul precum și lactatele. Exercițiile fizice ajută la scăderea nivelului de cortizol și astfel la reducerea inflamației. Bonus, îți îmbunătățește atât starea fizică cât și cea psihică.

Dacă ești puțin mai conștientă de perioada în care te afli și de modificările hormonale, poți să-ți ajustezi puțin stilul de viață, alimentația precum și rutina de skincare. Aceste informații te pot ajuta să înțelegi schimbările prin care treci și te pot ajuta să ameliorezi anumite aspecte din perioadele mai grele. Astfel, este posibil să reușim să transformăm o experiență mai puțin plăcută într-una tolerabilă. Finger crossed.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *