Abonează-te

Hello!

Keratoza pilară sau “pielea de găină” cum mai este denumită în popor, este o afecțiune cutanată care apare la o parte din populație și se manifestă prin mici papule (zone ridicate) de culoare brună, roșie sau albă. Acestea dau aspectul de “piele de găină”, aspră la atingere și cu aspect rugos. De obicei apare pe brațe – față externă, coapse, obraji și fese dar poate afecta și alte zone.

De ce apare?

Keratoza pilară apare din cauza unui exces de keratină care se acumulează în jurul foliculului pilos. Foliculul pilos devine astfel blocat cu excesul de keratină care apare sub forma unor papule aspre la atingere cu aspect rugos. De aceea, nu o să întâlnim keratoza pilară în zone lipsite de foliculi piloși, cum sunt palmele sau plantele.

De obicei apare la copii, adolescenți și adulții tineri, în special la cei care au un istoric de piele foarte uscată, astm, eczemă, alergii și prezintă istoric familial.

Care sunt factorii care o înrăutățesc?

Temperaturile extreme și folosirea produselor necorespunzătoare pot înrăutăți semificativ aspectul leziunilor de keratoză pilară. De asemenea, acestea se agravează pe timpul iernii din cauza aerului uscat.

Epilarea cu ceară precum și raderea cu lama sunt factori trigerr care prin acțiunea agresivă pot determina hiperkeratinizarea.

Produsele pe bază de săpun pot usca în exces pielea iar cele care conțin parfum, alcool sau alte ingrediente cu potențial iritativ sunt contraindicate. De asemenea, trebuie evitate dușurile cu apă fierbinte sau scruburile de corp care pot irita pielea.

Condiția se agravează în perioada de pubertate și în timpul sarcinii, deci se poate incrimina și factorul hormonal.

Există tratament?

Nu există tratament pentru keratoza pilară, care poate să dispară până la vârsta adultă. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, există câteva recomandări și ingrediente care pot îmbunătăți aspectul pielii.

Exfolierea este cheia în tratarea keratozei pilare. Și aici mă refer la exfolierea chimică care implică acizii chimici exfolianți precum acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul lactic. Aceștia acționează prin îndepărtarea legăturilor dintre celulele de la suprafața pielii, deteminând astfel exfolierea la nivel cutanat.

Se pot folosi geluri de spălare cu alfa hidroxi acizi (acid glicolic, acid lactic) sau beta hidroxi acizi (acid salicilic) care ajută la o exfoliere blândă.

Local, se pot aplica creme cu uree, acizi chimici exfolianți sau retinol, alături de o hidratare eficientă care au ca scop întreținerea și obținerea unui aspect neted al pielii.

Ca și proceduri de specialitate, se poate opta pentru epilarea cu ipl pentru a elimina problema de bază, peeling chimic sau microdermabraziune.

În concluzie, keratoza pilară este o afecțiune cutanată care poate să beneficieze cu succes de un tratament de întreținere care să oferă rezultate, în asociere cu un stil de viață potrivit prin evitarea factorilor trigger.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *