Newsletter

Hello!

Un subiect despre care cu siguranță ai auzit până acum este exfolierea chimică sau acizii chimici exfolianți. Poate că sună scary iar cuvintele chimic și peeling te fac să te găndești la cele mai horror scenarii, însă stai chill. Atâta timp cât urmezi pașii necesari și te informezi bine înainte, it’s all good.

Cele mai frecvente întrebări legate de acest topic sunt : Ce este exfolierea chimică? Diferența între acizii chimici? Ce acizi sunt eficienți pentru fiecare tip de ten?

Acest articol o să cuprindă clasificarea și o scurtă introducere pentru principalii acizi chimici exfolianți, urmând ca fiecare să fie prezentat separat (because they are so special).

Există două tipuri de exfolieri, cea fizică si cea chimică. Exfolierea fizica se poate efectua cu produse cu microparticule (scrub) sau diverse instrumente (perie, bureți) care provoacă exfoliere prin procesul mecanic. Acest tip de exfoliere poate să fie mult prea agresiv cu pielea și în timp poate să sensibilizeze tenul și sa agraveze anumite afecțiuni cutanate.

Exfolierea chimica este cea pentru care trebuie să optezi deoarece are foarte multe beneficii, îmbunătățind textura și calitatea pielii. Acționează prin îndepărtarea legăturilor dintre celulele de la suprafața pielii, ajutând la exfoliere și la cresterea ratei de reînnoire celulară. Ajută și intensifică penetrarea altor ingrediente active și crește beneficiile acestora.

Acizii chimici se împart în două grupe: alfa-hidroxi acizi (AHA) printre care se numără acidul glicolic, acidul lactic precum și acidul mandelic, malic si citric. A doua grupă poartă numele de beta-hidroxi acizi (BHA) și este reprezentată de acidul salicilic (the one and only).

Alfa-hidroxi acizii (AHA) sunt derivați din trestie de zahăr, mere și struguri, fiind numiți și acizi din fructe. Aceștia dizolvă legăturile dintre celule și încurajează exfolierea. De asemenea, sunt solubili în apă ceea ce înseamnă că nu pătrund la nivelul porilor.

Acidul glicolic (aka AHA star) este derivat din trestie de zahăr,mere sau citrice, are greutatea moleculară cea mai mică și are astfel capacitatea de a pătrunde eficient la nivel cutanat. Este potrivit pentru pielea normală, mixtă sau grasă și este recomandat să fie folosit cu prudență de către persoanele cu pielea foarte uscată sau reactivă.

Acidul lactic derivă din lapte, este mai blând decât acidul glicolic și având o greutate moleculară mai mare nu penetrează atât de profund. De asemenea este umectant și crește retenția de apă și nivelul de ceramide de la nivelul pielii. Este potrivit pentru toate tipurile de ten, precum și pentru pielea uscată si sensibila.

A doua grupă BHA (beta-hidroxi acizi) reprezentați de acidul salicilic acționează diferit fată de prima grupă. Acidul salicilic este potrivit pentru tenul gras cu tendință acneică, are acțiune antiinflamatoare și scade producția de sebum. De asemenea este solubil în ulei, ceea ce înseamnă că pătrunde la nivelul porilor. Are efect comedolitic și antiinflamator și este considerat un golden-star în tratarea leziunilor retenționale.

O altă variantă mai puțin cunoscută sunt poli-hidroxi acizii (reprezentați de gluconolactonă și acidul lactobionic), aceștia sunt mult mai blanzi cu pielea în comparație cu AHA si BHA. Au greutate moleculară mai mare și nu pătrund atât de profund, de aceea sunt mai puțin iritanți și mai potriviți pentru persoanele cu tenul sensibil.

Bottom line, exfolierea chimică poate să ofere tenului un boost de stralucire prin intermediul acestor  ingrediente care ne fac viața puțin mai usoară și mai frumoasă. Cu siguranță poate să fie cheia către un ten luminos, uniform si strălucitor.

Love your skiN!

[1]Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, , Volume 10 (7) – Jul 1, 2012, Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids

[2]Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010; 3: 135–142., Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity

Referințe

Referințe
1 Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, , Volume 10 (7) – Jul 1, 2012, Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids
2 Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010; 3: 135–142., Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *