Hello!
Exfolierea chimică este cu siguranță unul dintre subiectele caliente în materie de skincare și are toate motivele să fie. Am discutat în posturile trecute ce este exfolierea chimică, beneficiile pe care le are (dacă îți dorești o piele glowy, duuhh) și cum să incluzi în rutina ta acizii chimici exfolianți.
Din cadrul acizilor alfa-hidroxi (AHA), pe lângă acidul glicolic (superstar), face parte și acidul lactic. Acidul lactic poate să fie considerat fratele mai mic și mai blând al acidului glicolic. Acesta are o greutate moleculară mai mare față de acidul glicolic, derivă din lapte și nu penetrează atât de profund, fiind astfel mai puțin iritant.
Are un efect exfoliant mai blând față de alți acizi chimici, fiind alegerea potrivită pentru pielea sensibilă și uscată. De asemenea este și umectant, ceea ce îl face să crească gradul de hidratare la nivel cutanat prin creșterea retenției de apă și nivelului de ceramide de la nivelul pielii (cool, right?).
Te întrebi care sunt propietățile și beneficiile acidului lactic? Keep on reading.
Principalul efect este exfolierea delicată a celulelor de la suprafața pielii, care favorizează procesul de regenerare celulară. De asemenea ajută la ameliorarea texturii pielii, hidratează tenul și acționează asupra petelor pigmentare.
Studiile au arătat că la concentrații mai mari (10% si peste) acidul lactic are capacitatea de a stimula producția de colagen și elastină, îmbunătățind astfel fermitatea și elasticitatea pielii.
Un beneficiu care îl deosebește de fratele lui mai mare (acidul glicolic) este efectul hidratant, care îl face ideal pentru pielea ternă și uscată. De asemenea, acidul lactic este safe în sarcină și alăptare (good to know), fiind o alternativă de luat în calcul.
În ceea ce privește utilizarea, sunt valabile aceleași indicații și contraindicații ca la acidul glicolic și cei doi factori importanți: concentrația și ph-ul. Se începe cu o concentrație scăzută, numărul de aplicari se crește treptat pentru a dezvolta tolerabilitate iar ph-ul trebuie să fie scăzut pentru ca produsul să fie eficient. Chiar dacă este mai bland decat acidul glicolic și acidul lactic are aceleași reacții adverse, putând să producă iritație.
În urmă cu cațiva ani, novice și naivă în tainele skincare-ului, din exces de zel și ușoară inconștiență am folosit o cantitate “ puțin” mai mare decăt trebuia (acid lactic- 5%) și am regretat amarnic (trust me). Învață din greșelile altora, nu experimenta, informează-te înainte și ai grijă de pielea ta mai ales atunci când introduci un ingredient activ.
Don’t skip this!
Ceea ce nu trebuie uitat niciodată, mai ales dacă folosești alfa-hidroxi acizi care au efect exfoliant și cresc sensibilitatea cutanată la expunerea solară, este crema de fotoprotecție cu factor de protecție crescut (50+).
Bottom line, acidul lactic merită toată atenția noastra și folosit corespunzător îți poate aduce multe beneficii. Exfoliază blând, uniformizează tenul, îi conferă strălucire și luminozitate în timp ce hidratează aka dorințele tale într-o sticluță.
Tu crezi că merită să vezi ce poate să facă acidul lactic pentru pielea ta?
Love your skiN!
[1]Dermatologic Surgery, Volume 24 (6) – Jun 1, 1998, The Roles of pH and Concentration in Lactic Acid‐induced Stimulation of Epidermal Turnover
[2]Journal of Americal Academy of Dermatology, September 1996, Volume 35, Issue 3, Part 1, Pages 388–391, Epidermal and dermal effects of topical lactic acid
Referințe
1 | Dermatologic Surgery, Volume 24 (6) – Jun 1, 1998, The Roles of pH and Concentration in Lactic Acid‐induced Stimulation of Epidermal Turnover |
---|---|
2 | Journal of Americal Academy of Dermatology, September 1996, Volume 35, Issue 3, Part 1, Pages 388–391, Epidermal and dermal effects of topical lactic acid |