Abonează-te

Hello!

Cu siguranță ai auzit peste tot că vitamina C este un ingredient must have în skincare care îți poate oferi o mulțime de beneficii. Dar ce este vitamina C și de ce ai nevoie de ea în rutina de ingrijire?

Vitamina C se găsește în organism și ajută la repararea și refacerea țesuturilor. Aceasta se găsește în concentrații crescute în fructe și legume crude dar o cantitate foarte mică din vitamina C ingerată oral poate să fie activă la nivel cutanat.

Ce este și care este modul de acțiune al vitaminei C?

Vitamina C sau acidul ascorbic este un carbohidrat cu greutate moleculară mică și este solubil în apă. Pielea conține concentrații de vitamina C în special la nivelul epidermului, aceste concentrații scăzând în pielea îmbătrânită și fotoexpusă. Este un antioxidant implicat în formarea barierei cutanate și în producția de colagen la nivelul dermului. De asemenea, previne efectele adverse ale radiațiilor UV, luptă împotriva radicalilor liberi, reduce hiperpigmentările și oferă luminozitate tenului.

Într-un cuvânt avem numai laude la adresa acestui “ingredient magic” dar trebuie să fie un catch, mai ales cand este prea frumos ca să fie adevarat, nu? Aceasta “divă” din rândul ingredientelor active are foarte multe pretenții. Vitamina C este foarte instabilă și fiind o moleculă solubilă în apă este respinsă de bariera cutanată. Funcționează la un ph foarte scăzut (ideal sub 3,5) pentru a reuși să pătrundă și să fie eficientă iar reducerea acidității asigură o penetrabilitate mult mai bună.

Care sunt efectele vitaminei C?

Efectul anti aging Pe măsură ce trec anii, producția de colagen scade și vascularizația devine mai redusă la nivelul dermului. Vitamina C este esențială pentru creșterea producției de colagen și elastină la nivelul dermului și de asemenea pentru diminuarea degradarii acestora. Studiile efectuate au demonstrat că vitamina C este unul din puținele ingrediente care stimulează producția de colagen (awesome, right).

Efect impotriva pigmentărilor Vitamina C inhibă enzima numită tirozinaza, care este responsabilă de formarea melaninei. Astfel, prin inhibarea sintezei de melanina are efect antipigmentar, luptând împotriva petelor solare, hiperpigmentărilor postacneice și melasmei.

Rolul vitaminei C în protecția UV Are acțiune antioxidantă și neutralizează radicalii liberi produși în urma expunerii la soare. Acești radicali liberi au capacitatea de a deteriora celulele, alterând ADN-ul celular, membrana celulară și proteinele celulare (inclusiv colagenul). Vitamina C este eficientă atât împotriva UVB cât și împotriva UVA, radiații ultraviolete care distrug colagenul și elastina și determină îmbătrânirea cutanată și cancerul de piele. Este esențială asocierea cremei de fotoprotecție cu un antioxidant, deoarece cremele de fotoprotecție blochează doar o parte din radicalii liberi produși în urma expunerii la soare.

În concluzie, vitamina C este un ingredient intens studiat cu o mulțime de beneficii care îți poate face atât pielea cât și viața mai frumoasă. Este un antioxidant care poate să devină un aliat în protecția tenului și cu siguranță este un superstar care nu trebuie să lipsească din rutina ta de skincare.

Love your skiN!

[1]Dermatologic Surgery, Volume 27 (2) – Feb 1, 2001, Topical L‐Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies

[2]Exp Dermatol. 2003 Jun;12(3):237-44.,Topical ascorbic acid on photoaged skin.

[3]Journal of Cosmetic Dermatology, Volume 11 (4) – Dec 1, 2012, Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives

Referințe

Referințe
1 Dermatologic Surgery, Volume 27 (2) – Feb 1, 2001, Topical L‐Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies
2 Exp Dermatol. 2003 Jun;12(3):237-44.,Topical ascorbic acid on photoaged skin.
3 Journal of Cosmetic Dermatology, Volume 11 (4) – Dec 1, 2012, Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *