Hello !
Familia retinoizilor (mi capisci), o familie numeroasă unde fiecare membru are diferite calitați și roluri precum și defecte, care îl pot face mai ușor sau mai greu de tolerat. A fost o provocare personală să înțeleg toate formele și toate schemele de transformare și sper că am reușit să le simplific în rândurile de mai jos.
O scurtă definiție – retinoizii sunt o clasă de derivați sintetici și naturali ai vitaminei A, o vitamină liposolubilă. Este un gold-standard în materie de antiaging, un superstar care merită pus pe un piedestal având numeroase studii în spate care să-l susțină.
Ca să înțelegem cum se clasifică, trebuie să privim retinoizii ca o familie (grande famiglia). Din familia retinoizilor face parte acidul retinoic (the godfather) care mai poartă numele de tretinoin sau denumirea farmaceutică retin A. Acidul retinoic se leagă direct de ADN-ul celular prin receptorii retinoici, este forma cea mai potentă și se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.
Tot din familia retinoizilor fac parte formele care necesită conversie în acid retinoic pentru a acționa la nivel cutanat. Acestea sunt formele care se găsesc în produse cosmetice, nu sunt la fel de potente și se eliberează fără prescripție medicală.
Retinoizii care necesită prescripție medicală
Acidul retinoic sau tretinoinul este singurul ingredient antiaging aprobat de FDA până în prezent, acesta reușind să diminueze aspectul ridurilor și să redea elasticitatea și fermitatea pielii. Reacțiile adverse sunt foarte frecvente și includ: iritație, uscăciune, eritem și descuamare.
Acidul retinoic inhibă degradarea colagenului și stimulează sinteza acestuia, crescând astfel rezistența cutanată. De asemenea are și rol antiacneic prin normalizarea keratinizării și scăderea producției de sebum.
Este de 20 de ori mai potent decat retinolul și se găsește în concentrații de 0.025%, 0.05% și 0.1%.
Retinoizi sintetici
Adapalene – indicat pentru persoanele care suferă de acnee și hiperpigmentări postlezionale, este tolerat destul de bine.
Isotretinoin (isotrex) – pentru persoanele cu acnee mai severă și ten gras, puternic efect iritant.
Tazaroten – utilizat in acnee și psoriazis, puternic efect iritant.
Retinoizii care necesită conversie în acid retinoic
Retinaldehida (cunoscut și sub numele de retinal). Necesită un singur pas către conversia în acid retinoic (retinaldehida→acid retinoic) și este mai potent decât retinolul (retinaldehida are nevoie de un pas către conversie iar retinolul are nevoie de doi). Se găsește în concentrații de 0.05% și 0.1%.
Retinolul, necesită doi pași pentru conversia în acid retinoic (retinol→retinaldehida→acid retinoic) și se găsește în concentrații de la 0.1% la 1%. Are mai multe studii care i-au demonstrat eficiența și efectele similare tretinoinului dar cu mai puține efecte adverse și este cea mai folosită formă de retinoid din produsele cosmetice.
Retinyl palmitate este un retinol ester și necesită mai mulți pași până la conversia în acid retinoic: retinyl palmitate→ retinol→ retinaldehida(retinal)→ acid retinoic. În aceeași categorie de retinol esteri se încadrează și retinyl propionate și retinyl acetate.
Granactive retinoid (Hidroxypinacolone retinoate)– este o formă ester al acidului retinoic – este stabil și are acțiune directă pe receptorii retinoici.
Retinyl retinoate – este tot un ester al acidului retinoic și este convertit în retinol și acid retinoic.
Reminder – nu trebuie utilizați în timpul sarcinii și alăptării din cauza efectului teratogenic.
Acestea sunt principalele forme de retinoizi, de la cele mai potente forme la derivate cu potență mai scăzută. Dacă ești în căutarea unui produs care să conțină retinoizi, informează-te înainte și dacă vrei să facă parte din rutina ta de skincare te invit să citești postul “Cum să folosești retinoizii în rutina de ingrijire?” You’re welcome!
Love your skiN!
[1]9-2 Journal of Cosmetic Dermatology, Mar 1, 2016, A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin
[2]Creidi, P., and Ph Humbert. „Clinical use of topical retinaldehyde on photoaged skin.” Dermatology 199.Suppl. 1 (1999): 49-52.
[3]9-2 Archives of dermatology., 1995 Sep;131(9):1037-44., Two concentrations of topical tretinoin (retinoic acid) cause similar improvement of photoaging but different degrees of irritation. A … Continue reading
Referințe
1 | 9-2 Journal of Cosmetic Dermatology, Mar 1, 2016, A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin |
---|---|
2 | Creidi, P., and Ph Humbert. „Clinical use of topical retinaldehyde on photoaged skin.” Dermatology 199.Suppl. 1 (1999): 49-52. |
3 | 9-2 Archives of dermatology., 1995 Sep;131(9):1037-44., Two concentrations of topical tretinoin (retinoic acid) cause similar improvement of photoaging but different degrees of irritation. A double-blind, vehicle-controlled comparison of 0.1% and 0.025% tretinoin creams. |