Abonează-te

Hello!

Dacă nu ai încercat până acum exfolierea chimică poate că este momentul să vezi ce schimbări poate să aducă pentru pielea ta. Am explicat ce este exfolierea chimică într-un post anterior dar cum poți să introduci acizii chimici în rutina ta de skincare?

Nu trebuie sa fie ceva de temut atata timp cât te documentezi bine înainte, îi introduci lent în rutina ta de îngrijire și alegi pentru început cea mai scăzută concentrație.

În ceea ce privește utilizarea lor sunt mai mulți factori importanți de care trebuie să ții cont – concentrația acidului chimic, tipul de piele și tolerabilitatea cutanată.

Ready, steady…go

Se începe cu o concentrație foarte mică, în cazul AHA (alfa-hidroxi acizi) caută produse care să conțina până în 5% iar pentru BHA (beta-hidroxi acizi) pe piață se găsesc produse cu concentrații de la 0,5-2%. Întotdeauna înaintea uitlizării unui ingredient activ se face un patch test.

Ce implică acest patch test? Se aplică o cantitate mică de produs pe zona mandibulei, în spatele urechii sau pe antebraț și se urmărește reacția pielii în decurs de 48 de ore.

Dacă nu au fost reacții, se poate aplica o cantitate mică la nivelul feței, evitănd zonele sensibile (conturul ochilor și conturul buzelor). Dupa aplicare este normală o ușoară senzație de furnicătură care durează în jur de 3-5 secunde dar dacă se prelungește sau apare eritem (roșeată) se indepartează produsul (asta arată că nu este tolerat).

Trebuie să incepi cu o cantitate mică de produs pentru a testa tolerabilitatea pielii si un număr scăzut de aplicări care se cresc gradat. De exemplu, se începe cu o singură aplicare pe săptămână cu creșterea ușoară a aplicațiilor în funcție de tolerabilitate. Dupa ce pielea s-a obișnuit cu acidul chimic exfoliant, se poate ajunge la un numar de 2-3 aplicări pe săptămână, în funcție de tipul de ten.

Întotdeauna se citește prospectul produsului pentru a vedea cum se utilizeaza și cât de des poate să fie aplicat.

De reținut

Nu se combină niciodată cele două tipuri de exfolieri (cea chimică si cea fizică). Btw, exfolierea fizică este mult prea agresivă cu pielea, poate să dăuneze daca este folosită prea des și chiar să agraveze anumite afecțiuni cutanate.

De asemenea, exfolierea chimică nu se combină cu alte ingrediente active, cum ar fi cele din grupa retinoizilor, vitamina C sau alte ingrediente cu efect exfoliant care pot determina creșterea potențialului iritant.

Don’t skip this

Acizii chimici sunt fotosensibilizanți iar prin acțiunea exfolianta pielea devine mult mai sensibilă și mai expusă la radiațiile UV. De aceea este indicat să folosim exfolianții chimici seara și obligatoriu dimineața cremă cu factor de protecție 50+.

Elementele cheie pe care trebuie să le reții dacă vrei să incluzi în rutina ta de ingrijire produse cu AHA și BHA: întotdeauna începi cu o concentrație scăzută, crești ușor numărul de aplicări în funcție de tolerabilitate și stopezi în caz de iritație sau orice fel de disconfort. Dacă știi să-i folosești și ai răbdare o să fiți bff for life și o să observi în scurt timp îmbunătățiri. You got this!

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *