Abonează-te

Hello!

Cum ne poate afecta stresul pielea? Stresul este unul dintre principalii factori care poate agrava o afecțiune cutanată sau chiar o poate declanșa. Motivul pentru care pielea este atât de afectată de nivelurile crescute de stres este din cauză că cele două structuri (pielea și sistemul nervos) au aceeași origine embrionară.

Stresul poate să cauzeze înrăutățirea leziunilor de acnee, semne de îmbătrînire prematură, episoade de eczemă, psoriazis sau căderea parului. Acesta poate să afecteze sever sănătatea pielii și a părului precum și întregul organism. Stresul cronic este inamicul subtil, din umbră care ne afectează semnificativ viața de zi cu zi.

Stresul este un răspuns la o situație necunoscută și neașteptată, care este peste capacitatea noastră de a înțelege și de a asimila. Acesta poate apărea pe mai multe planuri, fie că ai o perioadă mai agitată la locul de muncă, probleme în relație sau familie sau schimbări majore în viața ta. Toate aceste probleme și în special cele care determină un stres cronic, duc la afecțiuni cutanate și de sănătate.

Cum afectează stresul pielea?

Stresul are un impact semnificativ asupra sănătății interne, lucru care se vede și la nivelul pielii. Hormonii precum cortizolul și adrenalina sunt eliberați în circulație și determină o reacție inflamatorie la nivelul corpului. Aceștia determină inflamație și producerea stresului oxidativ.

Stresul oxidativ determină scăderea producției de colagen care duce la îmbătrânire prematură. De asemenea, stresul determină creșterea inflamației și sensibilității la nivel cutanat, ceea ce se observă în agravarea leziunilor de acnee, psoriazis sau eczemă.

De asemenea, nivelurile crescute de stres afectează și scalpul, putând să cauzeze căderea părului – de la cădere difuză până la alopecie (zone lipsite de fire de păr). Stresul înrăutățește și afecțiuni precum dermatita seboreică a scalpului, determinând creșterea producției de sebum, prurit și scuame albe, aderente și mai groase.

Cum putem să combatem aceste efecte?

Pentru a face acest lucru trebuie să găsim cauza evenimentului stresant și în primul rând trebuie să conștientizăm că acesta este motivul. Este un proces îndelungat și cum am spus este un inamic subtil, care nu se face văzut din prima.

În ceea ce privește pielea, este indicat să introducem în rutina de îngrijire produse cu antioxidanți, care combat în principal stresul oxidativ (vitamina C)  și ingrediente reparatorii și calmante care reduc inflamația (ceramide, aloe vera, niacinamida, centella asiatica).

Toate aceste afecțiuni cutanate pot afecta semnificativ starea psihică și este important să existe un management și o consiliere atunci când viața este mult prea aglomerată și overwhelming.

Toate aceste lucuri, aka viața cu bine și cu rele, cu stres și probleme trebuie normalizate, identificate și luate măsuri pentru o viață mai liniștită cu mai puține griji și o piele mai sănătoasă.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *