Abonează-te

Hello!

Roșeață, vase vizibile, tendință de înroșire la schimbările de temperatură, leziuni inflamatorii? Toate aceste semne fac parte din tabloul clinic al rozaceei. Rozaceea este o afecțiune cutanată care afectează mai frecvent femeile (lucky us), predomină în zona centrofacială și se prezintă sub mai multe forme și tipuri.

Există 4 tipuri de rozacee, dintre care cele mai frecvente sunt rozaceea eritemato-telangiectazică și papulo-pustulară. Celelalte două tipuri sunt rozaceea conglobată sau fimoza și cea care afectează zona oculară. O să ne axăm pe cele mai frecvente forme, cum se manifestă, ce trebuie evitat și care este tratamentul cel mai eficient.

Rozaceea eritemato-telangiectazică sau rozaceea vasculară poate să înceapă inițial cu un eritem tranzitor care se declanșează la căldură, expunere solară, stres, alcool, condimente sau mâncare picantă. Acest flush poate să devină permanent și pot apărea vase vizibile – telangiectazii în suprafață care persistă pe acest fond eritematos. Aceste vase dilatate sunt localizate la nivelul obrajilor, nasului, frunte și bărbie.

În managementul rozaceei este esențială evitarea factorilor iritanți și declanșatori. Printre acestea se numără expunerea la soare, în special razele UVB care stimulează procesul de creștere de noi vase de sange și agravează aspectul dilatat al acestora. De asemenea, trebuie evitate produsele cu alcool, care irită și usucă pielea, parfumul, exfolierea fizică, mentol, camfor și uleiuri esențiale, care sunt pro-inflamatorii. Ca și regim alimentar și stil de viață, trebuie evitate temperaturile crescute, băuturile calde, alcoolul, condimentele și mâncarea picantă, în principiu tot ce crește vascularizația.

Pielea trebuie să fie tratată ca o piele sensibilă și intolerantă. Produsele de curățare trebuie să fie blânde, cu ph apropiat de cel cutanat, pentru a nu irita pielea și agrava roșeața. Evită factorii iritanți din produsele de îngrijire, care nu trebuie să conțină parfum sau alcool. Protecția solară este un must și nu trebuie să lipsească din rutina de dimineață. Fotoprotecția minerală (oxid de zinc, dioxid de titan) este mai indicata persoanelor care suferă de rozacee datorită potențialului iritativ mult mai scăzut. Hidratarea este la fel de importantă pentru a păstra o barieră cutanată sănătoasă iar ceramidele sunt esențiale în refacerea filmului hidrolipidic. 

Ca și tratament, ingredientele potrivite pentru a reduce eritemul sunt niacinamida, alantoina – cu efect calmant, cafeina ,care reduce vasele de sange și are efect vasoconstrictor. De asemenea, acidul azelaic are efect antiinflamator, scade eritemul și este un ingredient de bază în tratamentul rozaceei.

Rozaceea papulo-pustuloasă sau acneea rozacee se caracterizează prin leziuni papuloase și pustuloase pe un fond eritematos localizate în centrul feței. Aceasta poate să fie cauzată de o componentă inflamatorie iar infecția cu Demodex are rol în procesul inflamator din formarea leziunilor.

Acest tip de rozacee răspunde bine la tratamentul cu metronidazol, care are efect pe leziunile inflamatorii. Alt ingredient utilizat este acidul azelaic, care are efecte benefice atât asupra eritemului cât și asupra componentei inflamatorii. Sulful are propietăți antiinflamatorii și are efect pe reducerea cantității de Demodex.

Rozaceea oculară poate să acompanieze afectarea cutanată și apare destul de frecvent.  Aceasta se caracterizează prin prurit, fotofobie, tulburări de vedere, senzațiă de arsură și de corp străin în ochi. Pacienții pot prezenta conjunctivită, blefarită sau ulcerații recurente. Trebuie evitate produsele iritante, soarele și trebuie efectuat consult oftalmologic periodic.

Fimoza se manifestă prin hiperplazia de glandă sebacee care determină creșterea în volum și afectează cel mai frecvent nasul dar și alte zone ale feței.

Rozaceea este o afecțiune cronică, cu un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. În funcție de tipul ei, poate să fie mai greu sau mai ușor de tratat, însă prevenția și evitarea factorilor declanșatori este esențială. Dermatocosmeticele axate pe îngrijirea pielii afectate de rozacee sunt într-o continuă dezvoltare și schimbare pentru a răspunde tuturor nevoilor.

Love your skiN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *