Hello !
În acest articol o să aduc în lumina reflectoarelor un ingredient care pe cât este de bun și eficient, pe atât de greu este de descifrat și de înțeles. Îți prezint (drum roll)…. retinoizii.
Retinoizii sunt o clasă de derivați ai vitaminei A care au o mulțime de roluri și beneficii la nivel cutanat, fiind considerați gold standardul în materie de anti-aging.
Geeky stuff
Care sunt efectele retinoidului?
Îmbunătățește textura și aspectul pielii favorizând creșterea turnoverului celular (reînnoirea celulară) prin modularea genelor implicate în diferențiere și proliferare celulara. În acest fel, dacă în mod normal pielea se regenerează la un interval de 28-30 zile, sub efectul retinoidului acest interval scade la 18-21 de zile.
De asemenea, are rol antiacneic prin reducerea secreției de sebum și acțiunea asupra agentului cauzator de leziuni de acnee (Propionibacterium acnes).
Efect depigmentant. Are capacitatea de a reduce pigmentările prin creșterea turnoverului celular. În același timp are și propietate antioxidantă și favorizează reversia efectelor cauzate de expunerea la soare.
Efect antiaging. Acționează pe liniile fine și riduri prin creșterea capacității epidermului de a reține apa și prin stimularea producției de colagen.
Beneficii peste beneficii, right? Însă cu toții știm că eficiența vine și cu efecte adverse iar retinoizii cu siguranță nu sunt o excepție. Este un ingredient potent cu mai multe efecte adverse *aka iritație, uscăciune și descuamare ( not cool, nu?).
De reținut !
Retinoizii sunt sensibili la razele ultraviolete, de aceea toate produsele care au în compoziție acest activ trebuie aplicate seara, iar dimineața trebuie folosită o cremă cu factor de protecție crescut SPF 50+.
De asemenea nu trebuie utilizați în timpul sarcinii și alăptării din cauza efectului teratogen.
More geeky stuff
Studiile au arătat efectele pe care le are acidul retinoic (forma cea mai potentă) la nivel cutanat, fiind benefic pentru pielea expusă cronic la soare, acnee și numeroase alte afecțiuni cutanate. Însă acesta poate să fie mult prea iritant, motiv pentru care au fost studiate alte forme derivate dintre care cele mai cunoscute sunt: retinolul (arhicunoscut) și retinaldehida. Retinolul și retinaldehida suferă conversie în acid retinoic la nivel cutanat, astfel nu sunt la fel de potente și sunt mai ușor de tolerat. Au multe studii la bază care le atestă eficacitatea și se găsesc în majoritatea produselor anti-aging.
Astfel, alături de crema de fotoprotecție, retinoizii reprezintă clasa cea mai importantă în ceea ce privește prevenția și combaterea efectelor expunerii la soare și efectul anti-aging. Sper că am reușit să aduc câteva informații utile și să facem împreună un pas în înțelegerea retinoizilor.
Love your skiN!
[1]Journal of Drugs in Dermatology : JDD [2015, 14(3):271-280], One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial
[2]Mukherjee, Siddharth, et al. „Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety.” Clinical interventions in aging 1.4 (2006): 327.
Referințe
1 | Journal of Drugs in Dermatology : JDD [2015, 14(3):271-280], One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial |
---|---|
2 | Mukherjee, Siddharth, et al. „Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety.” Clinical interventions in aging 1.4 (2006): 327. |